Startsida / Inlägg

Forcerad – och för sen – amerikansk remake av en svensk humorpärla

av Karolina Fjellborg
the_comedians_still

 

Okej, dagens tv-tips är över tio år gammalt.
Men hellre det vassa, välgjorda gamla originalet, än den taffliga nya kopian.

 
För er som inte har huvudet fullt av fotboll just nu:
På söndag börjar TV6 visa ”The comedians”. Den amerikanska remaken av SVT:s ”Ulveson och Herngren” – mockumentärserien om tv-inspelningen som gud glömde, där Johan Ulveson och Felix Herngren spelade fiktiva versioner av sig själva som komiker ur olika generationer, i färd med att göra en sketchserie, för just SVT, ihop.

I FX-serien ”The comedians” är det Billy Crystal och Josh Gad som gör rollerna, som en humorveteran och superstjärna respektive en yngre, lite hippare komikerförmåga, som ska göra en sketchserie ihop för, ja FX.
Serien är absolut inte bra, och blev inte heller förnyad för en andra säsong, och TV6 har lagt den på en sändningstid därefter, vid midnatt. Men den kan vara intressant att kolla in ändå (avsnitten kommer att läggas ut på TV6 Play), som ett skolboksexempel på hur – och också när – en remake inte ska göras.

För det är inte bara en milsvid kvalitetsskillnad mellan ”Ulveson och Herngren” – där varenda scen är en suverän balansakt mellan humor och obehag sprunget ur genans – och forcerade, tålamodsprövande och smådesperata ”The comedians”. En annan viktig skillnad är att den svenska serien låg så otroligt rätt i tiden när den kom i mitten av 00-talet. Kanske kan man till och med säga att den låg före den.
I dag har dock tiden sprungit ikapp och förbi, och i den amerikanska remaken är ingenting speciellt vasst eller originellt. Eller, som en amerikansk kritiker uttryckte det: ”’The comedians’ känns som 1991 års vassaste showbizsatir”.

Har du inte haft glädjen att se ”Ulveson och Herngren”, eller om du vill se den igen, hittar du den på SVT:s Öppet arkiv, där den ligger och är lika härlig som sist.

 
På söndag kväll ser jag på ”Mannen med oxpiskan”, som är startskottet för den västernfrossa som SVT kommer att ägna sig åt på söndagskvällar i sommar.

 
Svenskt
Appelquist, Batra, Nûjen, med flera. Mycket bra svensk ståupp att streama på C More just nu.

Norskt
Ny säsong av svartsynta dramakomedin ”Dag” på rull. Spana in på SVT Play.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB