Startsida / Inlägg

Ett helt perfekt sommardrama

av Stefan Sköld
13-the-night-of.w1200.h630
Riz Ahmed som Nazir Khan i ”The night of”. Foto: HBO

TV-KRÖNIKA. Det finns ett bot mot EM-abstinensen.
”The night of” kan mycket väl vara tv-seriernas svar på Antoine Griezmann.

Man kan kalla det för ett gaska brant hopp att gå från EM-final ena dagen och dyka in i SM-veckan därefter. Köping-Örebro i inlineshockey och semifinal i superenduro ger inte riktigt samma kick som ett förlängningsdrama mellan Frankrike och Portugal i fotbolls-EM.

Men när man tror att det ska bli svårt att hitta något att fylla tomrummet med så dyker HBO Nordic-serien ”The night of” upp och sparkar fullkomligt undan benen på mig. Första avsnittet har gått att smygtitta på redan tidigare men som hade egentlig premiär under måndagen är något utöver det vanliga.

Senast ett startskott av den här kalibern ljöd var nog när ”True detective” hade premiär för ett par år sedan. Sällan har ett inledande avsnitt gett mig en så stark tro på vad som komma skall. Kvalitetsmässigt det vill säga. För det är en mörk timme. Tro och hopp ligger inte nära till hands.

Den försynte
studenten Nasir ”Naz” Khan åker in från Queens till Manhattan på fest. Efter en sällan skådad kombination av oflax, naivitet och en släng vardagsrasism kastad mot sig, står han misstänkt för mord.

Krimstoryn är ganska rak. Men sanslöst imponerande. Till skillnad från det mesta nytt som pumpas ut i genren så sitter man i ”The night of” med hjärtat i halsgropen från bildruta ett. Allt går oerhört långsamt men med en sådan nerv att man häpnar. Man vet ungefär vart det barkar men det spelar ingen roll. Bildspråket, New York-porren och tonsättningen av varenda scen är hisnande i det 75 minuter långa inledningsavsnittet.

Jag kan dra till med superlativ på superlativ men det räcker inte för att beskriva hur mycket jag älskar inledningen och kan bara hoppas att det fortsätter i samma anda. Det är precis såhär ett perfekt sommardrama ska se ut.

Tisdag ägnar
jag åt att plöja i kapp nya säsongen av ”Orange is the new black” (Netflix), som jag inte hunnit med än.

——

Klass

Nya säsongen av ”Ray Donovan” (HBO Nordic), är ytterligare ett skäl att måndagar är ohotade som tv-dagen nummer ett.

Pass

Måste ”Lotta på Liseberg” (TV4), vara så käckt? Kan man inte sjunga allsång lagom glad?

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB