Startsida / Inlägg

Förhäxande ”The night of” är HBO i dramatisk högform

av Karolina Fjellborg
Foto: HBO.
Foto: HBO.

 

 

Rate

The night of

 

HBO Nordic
Del 1-4
Amerikansk dramaserie från 2016 av Richard Price och Steven Zaillian, med bl a Riz Ahmed, John Turturro, Bill Camp och Michael K. Williams.

 

Premiär 11 juli.

 

 

RECENSION I den inte direkt sprängfyllda kategorin ”remakes som är bättre än originalet” tronar den här förhäxande, pedantiskt välgjorda miniserien från HBO, som är baserad på Peter Moffats BBC-serie ”Criminal justice” och kör rakt in på förstaplatsen på listan över sommarens mäktigaste tv-upplevelser, där den parkerar vid sidan av ”Game of thrones” sista skälvande avsnitt.
Riz Ahmed är lysande i den krävande rollen som Nasir ”Naz” Khan; en blyg, snäll och allmänt välartad pakistansk-amerikansk student från Queens som inte ser ut att kunna göra en fluga förnär – men efter en ödesdiger natt på Manhattan nu plötsligt står anklagad för att ha dödat en ung kvinna med 22 knivhugg.
Han hävdar att han är oskyldig, och vi tror honom – men alla bevis talar emot honom.

 

Den avlidne ”Sopranos”-stjärnan James Gandolfini – som vurmade för det här projektet och också har fått en postum titel som exekutiv producent – skulle ha spelat advokaten som tar sig an det till synes hopplösa fallet. Men nu är det i stället John Turturro som får glänsa i rollen som den hånade Jack Stone, som opererar på botten av näringskedjan i sin bransch, brottas med en elak hudåkomma, och föraktas av kollegor såväl som av sin omgivning i största allmänhet.

Richard Price och Steven Zaillian uppfinner inte rättsdramahjulet på nytt här, utan fortsätter snarare på den högkvalitativa väg som på sistone stakats ut av ”American crime” och ”Fallet O.J. Simpson: American crime story”. Serier som, precis som den här, har satt det amerikanska rättssystemet under lupp och ställt obekväma frågor om betydelsen av hudfärg, religion och ekonomisk och social status.

Men helheten är, trots en lite bekant känsla, knäckande bra.

Ljud, ljus och kameravinklar används med perfektion för att förmedla känslan av hot och hopplöshet, varenda scen får rum att andas, inte en rollfigur känns platt, och skådespeleriet är en njutning över hela brädet.

 

”The night of” är framför allt en sorgsen, uppgiven, bitvis smått galghumoristisk meditation över ett trasigt system som inte har vare sig tid, ork eller råd att bry sig om rättvisa – men även en sensationellt spännande vem gjorde det-gåta, en stark fängelseskildring och en serie med en osviklig känsla för staden den utspelar sig i.

Det här är HBO i dramatisk högform – och det är lockande att dra paralleller till klassiker som ”Oz” och ”The wire”.

Bänka dig för din nästa sommarbesatthet.

 

 

 

Det första avsnittet har funnits tillgängligt på HBO Nordic sedan en tid tillbaka, men det officiella premiärdatumet är 11 juli. Efter det läggs ett nytt avsnitt ut varje måndag.

Åtta avsnitt totalt.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB