Startsida / Inlägg

Hitta guldkornen i sommarens reprisdimma

av Sandra Wejbro
Stranger things på Netflix.
Stranger things på Netflix.

”Saltön” eller ”Let’s dance junior”?

Sommarens reprisdimma vilar extra tung denna fredag.

Den varma årstiden har alltid varit synonym med torka i tv-tablåerna. Repriser, nån inköpt tv-serie som legat och skrotat i gömmorna, lite Ernst, allsång och sport.

Fredagar är alltid värst. Att sitta hemma i tv-soffan är inget alternativ – om man inte har tillgång till några streamingtjänster. Där finns det nämligen massor av guldkorn.

Helt gratis är SVT Play med kvalitetsserier som ”Mr. Robot”, ”The last kingdom” och ”Barnmorskan i East end”. Klassiska humorserier som ”Mäklarna”, ”Morran och Tobias”, ”Herr och fru Papphammar” och inte minst underbara ”Helt hysteriskt” kan spegla komedins utveckling de senaste 38 åren.

I dessa tider är klassiska ”The war room”, om spelet bakom kulisserna på Bill Clintons presidentvalskampanj, mer aktuell än någonsin. Och den är bara en av många lysande dokumentärer att frossa i.

På TV4 play finns komediserien ”Agatha Raisin” och dokumentären ”Donald Trumps galna värld”, på TV3 play roliga ”The Grinder” med Rob Lowe och DPlay (Kanal 5) har sina svenska produktioner helt gratis.

För den som inte har något emot att betala lite är utbudet än större. Min absoluta tv-höjdpunkt den här sommaren är ”Stranger things” på Netflix, en ljuvt melankolisk dröm som gjord för oss som växt upp med Stephen King och Steven Spielbergs 80-tal. I dag har tredje säsongen av den vuxna, rätt roliga, tecknade serien ”BoJack Horseman”, om en tv-stjärna och hästmänniska på dekis, premiär. ”Marcella” är en kompetent och spännande deckare och tre säsonger av lysande ”The Americans” finns att avnjuta.

Viaplay har romantiska äventyrsdramat ”Outlander” och bisarra ”Preacher”, liksom Amy Schumers filmsuccé ”Trainwreck”.

På HBO Nordic finns en av sommarens mest omtalade serier, klaustrofobiska ”The night of” om ett brutalt mord, den sympatiska student som blir misstänkt och amerikansk rättsröta. Komediserier som ”Casual” och ”Difficult people” släpper nya avsnitt varje onsdag.

I kväll ser jag ”Billie Holiday – en sensation”, SVT2 19.05.

Ha!

SVT:s Alicia Vikander-serie börjar med ”Till det som är vackert”, hennes svenska genombrott från 2010. Maktspel skildras obehagligt träffande.

Gah!

Livesändningen från ”Utöya – fem år” (SVT1) är en deppig påminnelse om hur högerextremismen snarare blivit starkare i Europa post-Breivik.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB