Startsida / Inlägg

Islands fotbollshjältar vann, trots att de förlorade stort…

av Jan-Olov Andersson
SVT-DENVALDSAMMAVILDAVASTERN-2016-E01-5f64_575x405

Jesse James, Wyatt Earp, Sitting Bull, Crazy Horse och alla de andra med puffror och pilbågar. Eller elva isländska fotbollskämpar.
I går vann Islands fotbollslandslag lätt – trots att de blev utklassade…

Dagens barn leker kanske Star Wars. För min generation var det självklart att leka cowboys & indianer. På tv visades ”Prärie” med en ung Clint Eastwood, ”Bröderna Cartwright” och ”High Chaparral”. På bio kom sedan Sam Peckinpahs (1925-1984) och en lite äldre Clint Eastwoods filmer.
Så när Robert Redford-producerade ”Den våldsamma vilda västern” drar igång (SVT 2), väcks intresset till liv.
Fast som så ofta med dramadokumentärer, blir det lite halvhjärtat, lite varken eller. B-skådespelare som gestaltar legenderna i rätt våldsamma scener (Derek Chariton som Billy Kid på bilden ovan). Författare, historiker och skådespelare kända från västernfilmer –  Tom Selleck, Danny Glover, Kiefer Sutherland – som berättar. En serie som slinker ned rätt lätt, men inte tillför något nytt till redan befintliga myter.
•Under söndagskvällen engagerade andra hjältar. Rödskäggige Aron med de långa inkasten. Evighetsmaskinen Birkir. Hammarby-Birkir som är bättre mot Cristiano Ronaldo än halvfigurer i allsvenskan (och dessutom är lika-som-bär med ”Hasse Hansson” som ger relationstips i Kanal 5:s ”Café Bärs”). Mittbakslåset Ragnar & Kári. Spelgeniet Gylfi. Filmregissören Hannes som är den målvakt som gjort flest räddningar i EM. Och så, förstås, den kolugne Lars Lagerbäckur på bänken.
Många tycks nästan ha glömt bort Zlatan & co:s snöpliga sorti ur turneringen, för att i stället heja på detta isländska landslag som liksom står för allt som det svenska inte gjorde. Blev det 2,5 miljoner tittare?
Men i kvartsfinalen tog krafterna slut. Frankrike var helt enkelt för bra, när det stjärnspäckade laget till sist fick spelet att fungera fullt ut. Men sällan har väl ett lag fallit så mycket med flaggan i topp som Island gjorde, trots 2-5 i baken.
•I kväll ser jag ”Lotta på Liseberg” i TV 4. ”Plura” är ju med.

(Ja)
Belinda Olsson. Fick i SVT:s utdragna ”Opinion live” ändå Jan Björklund (L) härligt obekväm vid några tillfällen.
(Zzzzz)
Nickade faktiskt till lite grann under Björklunds nästan 40 minuter långa tal…

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB