Startsida / Inlägg

Kurt Wallander är bäst som engelsman

av Martin Söderström
Branagh - bäst som Wallander.
Branagh – bäst som Wallander.

Det här med att vara svensk är inte lätt.
Ibland krävs en utomstående för att få det rätt.
Den bästa Kurt Wallander spelas ju av en britt.
Sker det lite i skymundan eller är det jag som har semester och är lite ouppmärksam? Att TV4 nu sänder fjärde, och sista, säsongen av BBC:s ”Wallander” är i alla händelser en kulturgärning av rang. Jag har älskat den här brittiska versionen av vår svenska kriminalhjälte. För detaljerna, för blicken, för den ödesmättade stämningen – men framför allt för Kenneth Branagh. Shakespeare-aktören har, i mitt tycke, varit den bästa skådis som någonsin gestaltat Ystads främste brottsbekämpare. För varje mordoffer han ser, för varje gärningsman han griper lyckas Branagh förmedla hur en liten, liten bit till att Wallanders själ går sönder. Det är skådespeleri av yttersta klass, mina damer och herrar. Och kanske är det just att serien är gjord av britter som gör att den känns så oefterhärmligt svensk? Kanske krävs det då och då en utomståendes blick för att fånga oss, våra sätt, våra vanor och vår miljö på bästa sätt? Kommer man bara över språkbarriären (att alla svenska namn låter komiska när de uttalas på engelsk svenska) så är ”Wallander” en av de bästa deckare som över huvud taget går att se.

I en annan del av mörkret har HBO Nordic smugit ut premiären av ”The night of”. Miniserien är baserad på brittiska ”Criminal justice” och får nog anses som en av sommarens stora tv-händelser. Det är svårt att skriva om The night of utan att klampa långt ut i spoiler-träsket, men grunden är ganska enkel: Nasir Khan (Riz Ahmed) är en välartad student med pakistanska rötter som efter en hård natt i New York plötsligt står anklagad för att ha mördat en kvinna med 22 knivhugg. Advokaten Jack Stone (en fullständigt glimrande John Turturro) tar sig an fallet och en nästan löjligt spännande kriminalgåta vecklar ut sig. Så nervpirrande, så politisk, så estetiskt fulländad ut i minsta kameravinkel. ”The night” of är serien alla kommer att snacka om i juli. Med all rätt, vill jag hävda.

Lördag kväll ser jag om Spielbergs mästerverk ”Hajen” (SVT1).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB