Startsida / Inlägg

Magister Oliver Stone hittar sitt forum

av Stefan Hedmark
olverstone

Allsång, grillning och torpfix.

Sommar-tv är sig lik. Men letar man lite hittar man ett mer krävande utbud.

Magister Oliver Stone kallar till historielektion. 

Som filmskapare har Oliver Stone blivit berömd för filmer som tar sig an amerikansk historia. När syftet har varit att skildra vanliga soldater (”Plutonen”, ”Född den fjärde juli”) eller poliser (”World Trade Center”) har han hållit fingrarna borta från kontroversiell politik. När blicken har riktats mot politiska ledare (”JFK”, ”Nixon”, ”W.”) kryper konspirationsteorierna fram. En mästare på att manipulera känslor är han oavsett vad han gör.

Fiktiva filmer är en sak, verkligheten en annan. Stone har gjort några ointressanta dokumentärer om, eller ska vi säga idolporträtt av, Fidel Castro. Visst har det orättfärdiga Vietnamkriget format regissören som människa. Men i fall som Castro (och Hugo Chavez i Venezuela) är det lätt att undra om amerikanska presidenters svek har förvridit huvudet på Stone så pass mycket att han inte känner igen tyranner bara för att de bor i andra länder.

Under sommaren visar Kunskapskanalen ett av regissörens mest ambitiösa projekt, en tio avsnitt lång tv-serie från 2012 som går igenom USA:s nutidshistoria. ”USA enligt Oliver Stone”, som i kväll fokuserade på kalla kriget, är rafflande och välgjord med snabba klipp mellan hundratals arkivfilmer. Stone är själv berättare, en magister som har funnit sitt forum.

Det fanns anledning att vara skeptisk till en början. Skulle det bli ett frossande i en massa konspirationsteorier och ”alternativa sanningar”? Ärligt talat kastar Stone så mycket information åt oss att vem vet vad som slinker med.

Men vad serien definitivt gör är att öppna våra ögon för det obekväma. Här är det inte flaggviftande och mammas äppelpaj som färgar perspektivet. I stället för att beundra makten granskas den ständigt.

Ofta nedslående tittning… men också lärorikt när det gäller kampen för folkets rättigheter.

I morgon ser jag ”Sommar med Ernst” (TV4).

Ja

Köttiga ”Grillmästarna” (TV4) satsade på variation och fick deltagarna att svettas över vegetarisk mat med en indisk touch.

Nej

”Polisskolan 3” (Kanal 9). Värdelösa skämt är det enda vi får svettas över här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB