Startsida / Inlägg

”Barnmorskan i East End” väjer varken för kroppsvätskor, död eller fattigdom

av Sandra Wejbro
Tony Amos åker fast för oanständigt beteende med en annan man.
Tony Amos åker fast för oanständigt beteende med en annan man.

Den har varken drakar, zombies eller superhjältar.

Men ”Barnmorskan i East End” puttrar på som en av sommarens mest underskattade serier.

Trots en stor, stadig publik (nära 700 000 per avsnitt) är det rätt tyst om ”Call the midwife”, som den heter i original, i Sverige. Dessutom behandlas den aningen styvmoderligt av SVT, för medan Storbritannien tidigare i år avverkade sin femte säsong bjuds vi först nu på den fjärde.

”Barnmorskan i East End” är ingen cool eller banbrytande tv-serie, åtminstone inte på ytan. Det är en klassiskt välgjord BBC-produktion skapad av kvinnor, skriven av kvinnor och regisserad av kvinnor. I de främsta rollerna ser vi kvinnor och i centrum för dramat står kvinnors (under)liv.

Närmare bestämt barnmorskor och nunnor i fattiga östra London efter andra världskriget. Sedan huvudpersonen Jenny Lee (Jessica Raine) lämnade serien förra säsongen har fokus flyttats till sjukvårdarna och patienterna som kollektiv (ett succérecept även ”Orange is the new black” använder).

Trots att det vilar ett filter av brittisk charm över allt är det inget som till fullo kan mildra den krassa verkligheten. Serien väjer varken för kroppsvätskor, död eller fattigdom. I tredje avsnittet skildras homosexualitet och hur det på 50-talet straffas med fängelse och plågsam medicinsk behandling.

Monica Joan.
Monica Joan.

Den excentriska nunnan Monica Joan sammanfattar seriens kärleksbudskap när hon desperat försöker stoppa några pojkar från att slå ihjäl en råtta:

– Vi är alla Guds barn, säger hon.

– Men några är lättare att älska än andra, svarar en barnmorska lugnande.

– Det är ju de andra som behöver oss mest!

På Eurosport och TV4 har Tour de France cyklat in i sin andra vecka och lämnat Pyrenéerna bakom sig. I den elfte etappen valde Peter Sagan och Chris Froome att ställa den vanliga dramaturgin, nämligen att spurtspecialisterna tar de platta etapperna medan totalfavoriterna gör upp i bergen, på ända.

Urstarkt höll de ifrån med några sekunder och man kunde nästan ta på spurtarnas frustration. Sagan och Froome visar hur farligt det är att vila i sin passivitet.

På torsdagen ser jag säsongspremiären av ”Mr. Robot” kl 21.45 på SVT2.

Ha!

”RuPaul´s drag race” (Kanal 11) är världens bästa realityserie.

Gah!

”Grillmästarna” (TV4). Orkar inte med allt kött.