Startsida / Inlägg

SVT:s ”En kväll i New York” var nog en större upplevelse för artisterna, än för tv-tittarna

av Jan-Olov Andersson
SVT-ENKVALLINEWYORK-2016-E00-dbd6_270x405

Påkostad musikunderhållning i kanalkrock.
Medan TV 4:s ”Tack för dansen” är som champagne för dansbandsälskarna, är SVT 1:s nya ”En kväll i New York” nog en större upplevelse för artisterna, än för tv-tittarna.

Ända sedan något ljushuvud till SVT-chef tackade nej till ”Så mycket bättre” så att produktionsbolaget kunde passa bollen vidare till TV 4 – som fick ett av de senaste årens bästa nya underhållningsprogram – har public service letat med ljus och lykta efter en dylik form av program.
Niklas Strömstedts ”Tack för musiken” var en lyckad kopia av Elvis Costellos tv-show. Tomas Anderson Wij härmade sedan förtjänstfullt Strömstedt. Som själv ledde, ihop med Karin Adelsköld, ett förvirrat försök till lördagsunderhållning som både vi och de har glömt namnet på.
Kan förstå att det inte var svårt att få artister att ställa upp i ”En kväll i New York”. Gratis resa till storstadsmetropolen. Lite lättsamt reportage ute på stan. Och sedan sjunga en låt som står dem varmt om hjärtat, på legendariska Apollo Theater i Harlem, ihop med en mäktig gospelkör. Zara Larsson (bilden ovan), Titiyo, Darin, Roger Pontare, Sabina Ddumba, Andreas Johnson, Charlotte Perrelli, Molly Sandén, Oscar Zia, Sarah Dawn Finer, Linda Pira, Andreas Lundstedt och Niklas Strömstedt var nog inte svårövertalade.
Har sett två avsnitt och det är väl hyfsat fungerande musikunderhållning, men utan att riktigt lyfta. Allt verkar vara gjort väldigt snabbt. Korta repetitionstider med halva gospelkören. Ett förbluffande dåligt utnyttjande av just kören, tycker bara det är Zara Larsson och Andreas Lundstedt som får sina framträdaden att lyfta just tack vare kören.
Men roligt att åka till New York, det var det nog…
•För de som gillar dansband, kan väl inte ”Tack för dansen” bli mycket bättre. Vikingarna återförenas med båda sångarna, Christer Sjögren och Stefan Borsch. Bra intervjuer av Thomas Deutgen, en auktoritet i ämnet. Och – förstås – massor av klassiska dansbandshits.
•Under söndagskvällen ser jag Agenda i SVT 2.

(Prat)
”Sverige!”, SVT 1. Ann-Marie Rauer lyckades väl inte fullt ut få Lena Philipsson att öppna sig.
(Spänning)
”Det stora tågrånet”, SVT 2. Mycket välgjord tv-serie om en av Storbritanniens mest smart genomförda kupper.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB