Startsida / Inlägg

Bak-tv som stelnat i en tråkig grimas

av Sandra Wejbro
”Dessertmästarna” 2016.
”Dessertmästarna” 2016.

”Dessertmästarna” (Kanal 5) är tillbaka med en fjärde säsong.

Och svensk bak-tv fortsätter att stampa på samma ställe.

Det finns alltid en förhoppning om att engagemang och kreativitet i produktionen ska kunna överskugga de svenska kanalernas naturligt lägre budgetar och tunnare urval av deltagare (inte ens 10 miljoner mer eller mindre potentiella kakmästare i landet).

”Det stora tårtslaget” (Sjuan) satsade på färgstarka tävlande. Amatörerna i ”Hela Sverige bakar” har varit charmiga, men mer på en hobbynivå än de imponerande fritidsbagarna i exempelvis ”The great British bake off”.

”Dessertmästarna” (Kanal 5) har stjärnbakaren Roy Fares vid rodret, med Sébastien Boudet och Magnus Johansson vid sin sida. I årets säsong deltar bland andra tårtkonstnären Liv, en fd missbrukare, cowboy-Markus från Kivik och självsäkre chefskonditorn Per som kom trea 2013.

Det är inget fel på det gänget egentligen.

Snarare är det genrens konventioner som stelnat i en bekväm men tråkig grimas. Någon ska vara kaxig och hävda att de andra ser honom som ett hot (Per). Någon ska vara charmigt osäker och lite udda (Markus). Någon ska ha en berörande historia (Liv). Juryn ska spela lite mind games (när de väl uttrycker en åsikt är det på nivån: ”gott”).

Nya utmaningar ska plötsligt slängas in för att öka stressen för deltagarna och underhållningen för publiken. Den extrakaka de beordras baka med bara en timme kvar blir platt fall för alla och ett meningslöst inslag för oss tittare.

Var finns de nya idéerna?

Jag har tjatat om ”The great British bake off” tidigare som nu är tillbaka med en sjunde säsong på BBC i Storbritannien. Där består innovationen inte i nya grepp, utan i nya bakverk, utmaningar och smaker. Det är så välgjort, nördigt och puttrande roligt med makalöst duktiga deltagare som är pensionärer, präster och gympalärare. Baktider, textur, ovanliga smakkombinationer (en gin & tonic-kaka!) – detaljerna har betydelse.

Att välja bästa bakprogrammet är fortfarande en bag(g)is.

I kväll ser jag säsongsstarten av ”Djävulsdansen”, SVT1 21.00.

Ha!

”Fråga Lund” (SVT1) är intressant och underhållande med en underbar och (i egen utsago) folkskygg rymdfysiker.

Gah!

Men ibland lutar frågeställningarna väl mycket åt det barnsliga hållet (kittling, snor, är det nyttigt att äta sitt eget bajs?).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB