Startsida / Inlägg

Fejkmiddagen som spöar alla Skavlans intervjuer

av Martin Söderström

Skärmavbild 2016-09-16 kl. 19.54.39
De lajvar stormiddag.
Inget är på riktigt.
Ändå blir intervjuerna bättre än någon annan stans.
Allt är förstås på låtsas. Inte ens maten är riktig. Trots det är middagsbjudningen i ”Go’ kväll” (SVT1) fantastisk tv. Rent av det bästa intervjuformatet i svensk tv, alla kategorier. Fredrik Skavlan och hans flåsigt ansträngda manér kan slänga sig i väggen. ”Middagsgästen” är, på många sätt, alldeles briljant tv. Ni vet, känd svensk leker middagsbjudning med programledaren. Egentligen behövs inget annat än ett fejkat möte vid ett middagsbord för att få gästerna att börja snacka.
Enkelheten gör det fantastiskt. Alla låtsas. Allt är en lek. Det är ingen mat på tallrikarna, ingen dryck i glasen och vid middagsbordet sitter bara gästen (en klok Lotta Bromé). Man lajvar stormiddag – och det blir fantastiskt spännande. I bland lär man sig så mycket mer om en intervjuperson då den faktiskt pratar om någon annan än sig själv. Som alltid far tankarna i väg. Vilka hade jag haft på min låtsasmiddag, var hade vi befunnit oss, vad hade vi ätit och druckit. Det är visuellt torftig tv, men oändligt kittlande för fantasin. Måtte redaktionen för ”Go’kväll” aldrig fimpa ”Middagsgästen”. Sådan fantastisk låtsas-tv kan ju leva för evigt.

Jag älskade den första säsongen av ”Mr robot” (SVT2). Historien om den asociale, paranoide, drogberoende hackaren Elliot (briljant gestaltad av en stirrande Rami Malek) hade så många bottnar. Med andra säsongen blir det knepigare. Spänningen, som första omgången virade mycket av sin existens runt, är som bortblåst. Jag kan hitta poänger i beskrivningen av ett samhälle där den digitala ekonomin skjutits i sank. Men tonen är introvert och butter, som om man hela tiden har ryggen halvt vänd bort från mig som tittare. Är inte säker på att det är en bra sak. Men nu närmar det sig ju säsongsfinal, så jag kommer nog att kika vidare ändå. Men det är en trist utveckling att gå från att vara en stark ++++ till en slät ++ på bara en säsong.

Lördag kväll tittar jag på premiäravsnittet av ”High maintenance” (HBO Nordic).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB