Startsida / Inlägg

Maria Montazami förlorar mot mörkret

av Martin Söderström
Sara Lancashire - bäst i rutan.
Sara Lancashire – bäst i rutan.

Jag är ledsen, Maria Montazami.
Jag väljer bort dig i höst också.
Jag har alldeles för mycket mörker att hantera.

Förr eller senare blir man en kliché. Det handlar nog bara om tid. För till sist sitter man där och blir inte längre ett dugg överraskad över vad man gillar (och inte gillar). Ibland inbillar jag mig att det vore bra att låtsas. Att jag skulle försöka anstränga mig för att titta på, säg, ”Rum för dig” (TV3) i stället för ett mörkt socialrealistiskt krimdrama med sotkanter under naglarna. Men man är ju som man är. Gillar det man gillar. Kliché eller ej. Står valet mellan Maria Montazami och Sarah Lancashire så är det liksom ingen match. För det finns ingen anledning att missa andra säsongen av brittiska ”Happy valley” (SVT Play). Jag hyllade första säsongen, som för övrigt finns att plöja på Netflix för den som missat, älskade den täta stämningen och det sotiga porträttet av en landsortssnut som tar sig vatten över huvudet. Säsong två är nog ännu bättre. Snudd på i alla fall. Sarah Lancashire är fullständigt, fullständigt briljant i rollen som polisen Catherine Cawood. Stukad av livet, örfilad av jobbet och med en närvaro som stångar sig genom rutan. Hela tiden balanseras det lilla, vanliga livet mot det stora farliga samhället. Det är liksom skolhämtningar och människohandlarligor på samma gång. Det känns aldrig sökt – bara levande och äkta.
Vid sidan av Wagner Mouras hudlösa porträtt av knarkkungen Pablo Escobar gör Sarah Lancashire den starkaste skådisinsats som går att se denna höst. Ni får inte missa.

Och när vi ändå är inne i mörkret och trevar:
Ni missade väl inte att ”Quarry” gick upp på HBO Nordic i lördags? En stark, tät, våldsam thriller med politiskt avstamp. 1972, Memphis. Soldaten Mac Conway återvänder från Vietnam. Jagad, arbetslös, utsatt hamnar han till sist i tjänst hos ett hänsynslöst gangsternätverk som opererar kring Mississippifloden. Minutiöst detaljerad sjuttiotalsdekor och många oväntade vändningar. Ganska rått, men mycket bra. Ska vi säga att ni kikar på den här också?

Tisdag kväll tittar jag vidare på ”Mr Robot” (HBO Nordic).

Hurra 1
”Paralympics 2016” (SVT1). En eloge till SVT för snygga och proffsiga sändningar. Jag sitter klistrad.

Hurra 2
”Vem tror du att du är?” (SVT1). Har lite svårt för programmet. Men Lennart Jähkel, en favoritskådis, gör tittningen mer än värd.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB