Startsida / Inlägg

Romantiska klichéer och tungt allvar i Norges bästa tv-serie ”Skam”

av Sandra Wejbro
Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch), Eva (Lisa Teige), Noora (Josefine Frida Pettersen) och Sana (Iman Meskini). Foto: NRK
Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch), Eva (Lisa Teige), Noora (Josefine Frida Pettersen) och Sana (Iman Meskini). Foto: NRK

Ryktet har redan spridits över gränsen.

Norska ”Skam” är en av de bästa tv-serier Norden lyckats kläcka ur sig på länge.

Två av seriens skådespelare besökte ”Skavlan” i fredags. I vinter, strax efter att tredje säsongen lanseras i Norge, har äntligen den norska ungdomsserien ”Skam” premiär i SVT. Men redan nu har även svenskar möjlighet att se de två första säsongerna på NRK play.

Att ”Skam” blivit en succé (fem priser på norska tv-prisgalan Gullruten, streaming-rekord) är nämligen välförtjänt. Skaparen Julie Andem har lyckats fånga gymnasieårens drama, vänner, kärlek och skola med såväl humor som allvar. Stor kraft har lagts på att få rollfigurerna att kännas genuina, de har egna sociala medier och skolan (Hartvig Nissen) finns på riktigt.

Rollfigurerna visar både starka och svaga sidor, de kan säga och göra dåliga saker men kan också förlåta, be om ursäkt, komma till insikt och ändra sig. Fyllor och sex skildras nyanserat, utan pekpinnar, men inte heller som något helt okomplicerat.

Samtidigt blandas den realistiska känslan med romantiska klichéer som känns igen från diverse kärleksfilmer, en upphöjning av dramatiken som jag säkert hade fallit som en fura för som 16-åring.

I första säsongen kretsar handlingen runt Eva, pojkvännen Jonas och de vänner hon träffar på nya skolan. Bland ryktesspridning, intriger, men också trygghet i kompisgänget försöker Eva hitta en identitet hon kan trivas i.

Andra säsongen skiftar fokus i gänget till Noora och hennes komplicerade relation till sistaårseleven William. Tungare ämnen som våld, övergrepp och föräldrar som sviker tas upp.

Att knappt några vuxna syns till i serien blir ett allt tydligare, och talande, stilgrepp.

Här är verkligen ungdomarnas värld, inte föräldrarnas, i fokus.

Tredje säsongen ska handla om Isak, Jonas bästa vän. Det blir intressant att se hur serien kommer att utvecklas med sin första manliga huvudperson.

I kväll ser jag omtalade dokumentären ”Wolfpack” om syskonen som växer upp inlåsta i en lägenhet i New York, SVT2 22.20.

Ha!

”Happy Valley”, SVT1. Sarah Lancashire är fantastisk i huvudrollen.

Gah!

Men andra säsongen är tyvärr svagare än den första.

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB