Att mossiga ”Bachelor” finns och har en publik, är ett underbetyg åt mänskligheten
avFörnedrings-tv lever vidare.
”Bachelor – När leken blev allvar” i Sjuan är pinsam tv för alla inblandade. Bolaget som producerar, tv-kanalen som sänder, deltagarna som söker eller låtsas söka kärleken – och vi som tittar…
Amerikansk tv lanserade ”The bachelor” tidigt på 2000-talet, strax efter dokusåpans eller reality-tv:s genombrott. En tvålfager ungkarl får likt en tupp i hönsgården dejta, hångla och kanske lite till med ett antal vackra kvinnor och sedan välja bort dem, i en utdragen och plågsamt fånigt konstruerad ”rosceremoni”, tills bara en återstår. Konceptet har även gjorts med omvända könsroller.
Det här är sexdokusåpan för de som nog känner sig lite finare än de i ”Paradise Hotel”. Här har folk utbildning och jobb, klär sig smakfullt, har inga (vad jag kunnat se) tatueringar och är alla hyfsat vältaliga. Kvinnorna är mellan 24 och 45 år, de flesta strax under 30. 37-årige ungkarlen Sebastian är stilig och social och jobbar som kökschef på en krog.
Känns inte som att någon av dessa borde ha några som helst problem med att hitta den stora kärleken, något alla pratar om oavbrutet.
Någonstans känns faktiskt ”Paradise Hotel” ärligare. Där hycklar ingen med att de bara vill vara med för att få supa, ligga, bli någon slags tv-kändisar och kanske vinna pengar.
Redan i premiäravsnittet, när kvinnorna kommer som på parad och presenterar sig för Sebastian, blir han dock tyvärr mindre skön för varje minut som går, för varje kommentar han fäller om deras utseenden.
– Gud vad sjukt det här är, säger en av kvinnorna.
Håller med. Att tv-serien finns, hyllar mossiga könsroller och att ett par hundra tusen tittar, är ett underbetyg åt mänskligheten.
•Vid en jämförelse, framstår SVT:s ”Tro, hopp och kärlek” – SVT:s egen dejtingsåpa på temat Präst söker fru – nästan som rena djupsinniga Ingmar Bergman-filmen. Undrar för övrigt om inte mästerregissören hade gillat just denna realityserie. Relationer och religion, det präglade ju hela hans liv, både privat och yrkesmässigt.
•Under onsdagskvällen ser jag ”Sociala monster” i SVT 1.
(Ja)
”Resten av Sverige”, SVT 1. Fortsatt tankeväckande om svenska landsbygdens avfolkning.
(Nej)
”Svenska Hollywoodfruar”, TV 3. Två hela avsnitt har nu bara varit som två långa trailers för kommande bråk.