Startsida / Inlägg

Hellenius räddar lördagarna när SVT gör helgunderhållningen från helvetet

av Karolina Fjellborg
Sveriges bästa. 2016. David Hellenius.

 

”Gissa låten!” i SVT eller ”Sveriges bästa” i TV4?
Valet är så enkelt att man inte ens kan kalla det för val. Det är bara att gå på ren överlevnadsinstinkt.

 
Man kan tycka att det är lite tjatigt när SVT:s stora helgunderhållningsformat får hålla på hur länge som helst. Men faktum är ju att anledningen till att de får fortsätta hur länge som helst är att de faktiskt funkar. Folk – inte alltid jag personligen men i alla fall många andra – vill titta på dem.
Hästlängder jobbigare blir det när SVT ska poppa till sig och hitta nya festliga format som tar i för allt vad tygen håller på utsidan – med sprak och fest och färg, appar man kan ladda ner, hysterisk och gapig programledare, övertända tävlande och en stackars publik som fått order om att låta som att de har den roligaste kvällen någonsin – men samtidigt är alldeles tomma på insidan.

 
Senaste magplasket är oerhört ansträngda ”Gissa låten!” – en flåshurtig introtävling på riktigt låg nivå, som utgår från att både deltagarna och eventuella hemmatävlare är fullständigt bakom flötet och behöver daddas à la ”Sommarkrysset”.
Det är nästan overkligt att ingen inblandad i produktionen reste sig upp och sa att nej, det här kan vi faktiskt inte släppa igenom. Det håller bara inte.

 
Betydligt rimligare lördagsunderhållning just nu gör TV4, med ”Sveriges bästa”.
Programmet, där David Hellenius presenterar framröstade topplistor med sport- och popkulturfokus och pratar med gäster i typ normal samtalston, är kanske inget vi minns till jul. Men det är rak, enkel och folklig underhållning om ämnen som engagerar många, med sedvanligt proffsig programledare och älskade profiler.

 

Även om själva listan i kvällens program – den över Sveriges bästa artister – hade en klar övervikt av dels manliga (åtta av elva), dels sentida artister. På plats ett-fyra fanns Måns Zelmerlöw, Håkan Hellström, Zara Larsson och Avicii – vilket alltså ger en snittålder på 29 år.
Antingen är de som har röstat väldigt unga, eller så har de kort minne, tänker jag.

 

På söndag kollar jag på ”Happy Valley” i SVT1.

 

 

 

 

Viaplay
”Transparent” fortsätter att vara alldeles ljuvlig. Och i veckan blev det grönt ljus för skaparen Jill Soloways nya serie ”I love Dick”. Jippi!

 

Netflix
”Luke Cage” är superhjälteserien världen behöver just nu.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB