Startsida / Inlägg

Recension: SVT håller världsklass med ”Midnattssol”

av Karolina Fjellborg
midnattssol-1920-jpg

 

Rate

Midnattssol

 

SVT1

 
Del 1-6

 

Svensk-fransk kriminalthriller från 2016 av Björn Stein och Måns Mårlind, med bl a Gustaf Hammarsten, Leïla Bekhti, Peter Stormare, Richard Ulfsäter och Jessica Grabowsky.

 

Premiär 23 oktober

 

 

Oj.
Först kommer en skoningslös, bestialisk öppningsscen som är den bästa jag någonsin har sett i en svensk serie. Sedan börjar en intrikat kriminalhistoria som har allt att veckla ut sig, mot bakgrund av de majestätiska norrländska vidderna.
”Midnattssol”, mina vänner, är världsklass.

Björn Stein och Måns Mårlind, som var med och skapade ”Bron”, ligger bakom det här förnämliga svensk-franska thrillersamarbetet, som förtjänar att bli minst lika älskat och hyllat som det beryktade svensk-danska. Personligen blir jag ännu mer betagen av det här.

 
Skådeplatsen är Kiruna och vildmarken som omger staden.
När det illa tilltygade liket efter en fransk medborgare hittas fastsurrat på ett helikopterblad skickas Kahina Zadi (Leïla Bekhti) – en fransk polis av algeriskt-berbiskt ursprung – till Kiruna för att utreda fallet tillsammans med chefsåklagare Burlin (Peter Stormare).
Fler kroppar läggs på hög under den ständigt skinande midnattssolen, och på grund av omständigheter jag inte bör gå in på här, får Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten) – en frånskild curlingpappa av samisk börd – snart ta över Burlins uppdrag, och jobba tillsammans med Kahina för att stoppa mördaren/mördarna. Som verkar planera ett svindlande antal mord.
Mord vars ritualistiska tillvägagångssätt pekar mot det samiska samhället – vilket river upp hat och konflikter, och gör sår som gapar öppna sedan gammalt ännu större och varigare.
”Det stora lidandet”, som en nåjd kallar det, rullar in över gruvsamhället.

 

”Midnattssol” är en berättelse om fördomar, kulturkrockar, ursprung och identitet. Om rädslan för det främmande och om djupa ärr i både samhällen och människor. Den ligger ruskigt rätt i tiden i dagens Europa, skådespeleriet är suveränt, spänningen tät och naturen vild och vacker, och det finns en uppsjö av engagerande, flerdimensionella rollfigurer som bär på tungt bagage man vill se innehållet i.

Lyhörda norrlänningar kan möjligtvis ha åsikter om vissa dialekter, och visst är det synd att Stormare, som är helt magisk här, har tämligen lite scentid. Men i övrigt är det svårt att hitta en enda svaghet i ”Midnattssol”.
Och som exportvara borde serien vara given, då de fantastiska miljöerna känns exotiska till och med sedda genom svenska ögon.

Blir inte det här en dundersuccé för SVT är det läge för att börja äta upp hattar.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB