Startsida / Inlägg

Damernas slalom ger hoppet tillbaka

av Martin Söderström
hasdotter23

Finska Levi.
Damernas slalom.
Ord som är rena poesin.
Det var Arne Anka som sade det först. ”Ibland undrar jag om vi lever i ett land eller i ett skämt”. Den gångna veckan har jag haft de orden ringande i öronen. Sydöstra Sverige drabbades av den värsta novembersnön på något sekel. Stockholm lamslogs. Katastrofscener. Kaos. Uppgivenhet. Och norr om Uppsala garvar folk käkarna ur led åt de klena nollåttornas kamp mot elementen. Man förstår dem. Man skäms. Man håller med. Och i området där jag bor har jag fortfarande inte sett ett enda plogfordon med egna ögon. PÅ andra sidan Atlanten har visst en rasistisk, kvinnofientlig clown valts till president. Leonard Cohen, en av världens främsta poeter, kastar in handduken. Det är svårt att orka nu. Vi är många som känner så. Men det finns lindring.
Finska Levi.
Damernas slalom.
Ord som känns som ren poesi.
”Vinterstudion” (SVT1) har visserligen inte officiell premiär förrän nästa helg, jag vet. Men längtan är redan stark. Jag vet inte hur det är med er, men för mig känns det som balsam för själen. Slalompremiär för året med fyra svenskor i startfältet. En Frida Hansdotter i fin form, en Mikaela Shiffrin i omänsklig form. Stabila insats av Tobias Hellman och Johan Ejeborg i kommentatorsbåset. Alpin spänning när den är som allra bäst. Jag har längtat länge efter den här tiden. Och utanför fönstret gnistrar en blek sol i den krispiga snön. Det finns hopp, mina vänner, det finns hopp.

Till sist ett tips i all välmening. Söndag kväll har SVT den utsökta smaken att premiärvisa tredje säsongen av kriminalserien ”Line of duty”. De två första har varit utsökt brit-krim av bästa märke. Nya omgången gör ingen besviken. Ett extra plus för min favorit Vicky McClure (en av sin generations bästa engelska skådespelerskor) i en tung och bärande roll. Missa inte.

Söndag kväll, efter ”Line of duty”, tittar jag vidare på ”The crown” (Netflix).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB