Startsida / Inlägg

En vemodig, men mycket sevärd, resa i Trumpland

av Jan-Olov Andersson
57e51fdd48792_thumbnail-1

Bara något dygn kvar. Sedan får USA en ny president.
Filips & Fredriks resa in i hjärtat av Trumpland, är en vemodig betraktelse av en döende stad där folk kämpar på, övertalar sig själva att tro på Donald Trumps löften och hyser en överdriven tro på Guds vilja.

Bara något dygn kvar till USA väljer Hillary Clinton eller Donald Trump till sin nya president. Två alternativ som många verkar se som att välja mellan pest och kolera. En representerar den politiska makten, på värsta tänkbara sätt. Kvinna, dessutom. Den andra är en frispråkig representant för den ekonomiska makten. Misogyn, rasistisk, lögnaktig. Hur fan kan han fortfarande faktiskt ha en hyfsat stor chans att bli president i världens mäktigaste land?
”I Trumpland med Filip & Fredrik” (Kanal 5) är filmen där Filip Hammar och Fredrik Wikingsson reser rakt in i Trumpland för att försöka förstå vilka hans väljare är. I Grundy, Virginia, där snart alla kolgruvor har slagit igen, vill nästan alla ha Donald Trump som sin nya president. De har ”köpt” hans löften om att åter öppna gruvorna. Mest av allt tycks de dock förlita sig på Guds vilja. Det finns 24 kyrkor i staden.
Filip & Fredrik möter en ensamstående mamma där barnets pappa sitter i fängelse. En frisläppt mördare som försöker börja om. En 31-årig sexbarnspappa från Mexiko. En fattig pensionär vars make och barn har dött i cancer, som nu ska uppfostra sonens tonåringar, och som ska gifta sig med mannen som har suktat efter henne i 60 år. Och så har vi den 19-årige rapparen, den första av sitt slag i Grundy.
Alla kämpar på. Alla tror på Gud. Nästan alla ska rösta på Donald Trump.
Filip & Fredrik, som hålls i tukt av regissören Karin af Klintberg, verkar efter ett tag tröttna på att tala politik. Svaren är för förutsägbara. Och/eller så blir duon för indragna i de olika spännande människoödena.
En vemodig, och mycket sevärd, betraktelse över ett USA som är Trumpland, oavsett hur tisdagens val slutar.
•Under tisdagskvällen och -natten hoppar jag lite mellan kanalernas valvakor.

(Ja)
”Tjockare än vatten”, SVT 1. Fortfarande sevärd dramaserie.
(Nej)
”Naken”, SVT 1. Tramsigt och trist experiment.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB