Startsida / Inlägg

”Selmas saga” – en välgjord, stämningsfull och oförarglig julkalender

av Karolina Fjellborg

liten-bild-blogg

 

Rate

Selmas saga

 

Svensk julkalender från 2016 av Per Simonsson och Stefan Roos, med bl a Ester Vuori, Johan Ulveson, Björn Gustafson, Sofia Bach, Shima Niavarani, Ing-Marie Carlsson och Leo Hellenius.

 

Premiär den 1 december i Barnkanalen och SVT1

 

Rabalder kring julkalendern (för lite snö! ockultism! snusk! våld! svordomar!) är en svensk jultradition så god som någon.

Men efter förra årets storm, nej orkan, kring den briljanta, tydligen alldeles för bildande ”Historieätarna”-julkalendern ”Tusen år till julafton”, spelar SVT det extremt säkert med ”Selmas saga”.

Ett välgjort, gammaldags och genommysigt äventyr med både snö, magi, klassisk julstämning och roliga, excentriska figurer som inte borde kunna reta upp någon. Från Per Simonsson och Stefan Roos, som gjorde den uppskattade kalendern ”Tjuvarnas jul” 2011.
”Selmas saga” utspelar sig under de stora äventyrens och upptäckternas tid, och handlar om åttaåriga Selma Traskvist (Ester Vuori), som får veta att hennes fattiga familj kommer att vräkas från sin stuga. Efter att bestört ha gett sig ut i en snöstorm, befinner hon sig snart i ett stort hus där Vetenskapsakademien har möte.

Där försöker den kufiske vetenskapsmannen Efraim von Trippelhatt (Johan Ulveson) övertyga medlemmarna om att de borde finansiera hans luftskeppsexpedition till Nordpolen, som ska bevisa att tomtens rike verkligen finns.
Han buas ut och hånas, men Selma bestämmer sig för att slå sig ihop med honom, för att försöka hitta jultomten, i hopp om att han ska kunna uppfylla hennes önskan; att hennes familj ska få behålla sitt hus.
En strapatsfylld resa – under vilken den konkurrerande antagonisten Nordenstierne (Sofia Bach) försöker sätta käppar i hjulet för Selma och Efraim – tar sin början.

Mycket krut har lagts på kostymer och ombonade miljöer, och många nyanser av rött och brunt, en återkommande liten tomtevetting (Shima Niavarani) och varm ljussättning gör att julstämningen aldrig sviker.

Det här är en oförarglig men också riktigt bra julkalender. En både mysig och spännande underdoghistoria som barnen kommer att älska och ingen borde kunna bli besviken på.

Men – vi vuxna ska alltså inte räkna med någon parallell löpsedelsföljetong.
Jag (som har sett delarna 1, 2, 7, 8, 10, 13, 15 och 16 för den här recensionen) kan förstås ha fel, men tror ju att den förälder som vill hitta något att rasa över och anmäla här lär leta med både ljus, lykta och lupp.

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv