Startsida / Inlägg

Tv-poesi på högsta nivå i nya ”Planet earth II” på BBC

av Sandra Wejbro
Sengångare på friarstråt. Foto: BBC
Sengångare på friarstråt. Foto: BBC

Vilken värld vi än tvingas möta på onsdagen kan uppvaknandet knappast vara värre än havsleguanens på Fernandina-ön på Galapagos.

Bilderna är fantastiska. Dramatiska och grymma. När de nykläckta havsleguanerna gräver sig upp ur sanden tvingas de tillbringa sina första ögonblick på jorden vilt flyende för sina liv från hungriga ormar. De har en bra bit att springa innan  de är i säkerhet hos de vuxna leguanerna.

Baby-leguanen flyr från ormarna. Foto: BBC
Baby-leguanen flyr från ormarna. Foto: BBC

Över nio miljoner britter bänkade sig i tv-sofforna när ”Planet earth II” hade premiär på BBC i söndags  (SVT kommer visa den nästa år). När den första serien kom för tio år sedan var det en revolution i genren – extremt påkostad, närgången och monumental. Nu är tekniken ännu bättre och resultatet svindlande.

90-årige veteranen David Attenborough är återigen ciceron och fortfarande lika vital och engagerande. Första avsnittet som handlar om öliv är tv-poesi på högsta nivå.

De simmande pygmé-sengångarna som bara lever på en ö utanför Panama. De utrotningshotade Sifaka-lemurerna som är en av 250 000 arter på Madagaskar. De blodiga pingvinerna som kämpar mot vågorna på vulkanön Zavodovski ovanför Sydpolen.

Det är rikedom på en nivå som giriga affärsmän aldrig kan drömma om.

I alla hundratals (tusentals?) timmar om USA-valet som svenska medier sänt har knappast miljön eller klimatfrågan varit någon större grej. Det mesta handlar snarare om den politiska dokusåpan, skandaler och roliga videos.

När denna text skrivs är det inte klart vem USA:s nya president blir. Vinnaren av alla valvakor kan knappast utses heller. Både SVT och TV4 storsatsar och precis som förra valet livesänder Filip & Fredrik på Kanal 5. Nytt för i år är att Aftonbladets valvaka visas i TV3, även i år med superproffsiga Karin Magnusson vid rodret (jo, jag är aningen jävig här).

Jag lär kolla på alla, men misstänker att jag till slut kommer att hamna dit supergrafiken leder mig. Vem har bäst uppdaterat och nördigast valresultat? Vem har årets CNN-hologram?

Snart vet vi.

På onsdagen ser jag ”RuPaul’s drag race”, Kanal 11 22.00.

Ha!

”Simpsons for president”, rimlig valvaka på TV6.

Gah!

”Westworld” (HBO Nordic), ”The walking dead” (Kanal 9), ”The crown” (Netflix)… Så många serier att se, så lite tid.

 

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB