Startsida / Inlägg

Apokalyptisk deckare och trött fars smygstartar julmyset

av Sandra Wejbro
”And then there were none”.
”And then there were none”.

Deckare, återföreningsprogram – och fars.

Julen har redan släppts lös i tv-tablån.

Som tolvårig bokslukare var ”Och så var de bara en” av Agatha Christie min absoluta favorit. Intrikat uppbyggd, men också ovanligt mörk för att vara Christie. Ingen festlig Hercule Poirot eller Miss Marple kliver in för att lösa morden, utan offren är ensamma och utlämnade på sin otillgängliga ö utanför Devon. Nu visar TV4 den stora BBC-filmatiseringen från 2015, uppdelad på två kvällar (i kväll sänds sista delen).

Det är en spännande historia, påkostat och magnifikt gestaltat av några av Storbritanniens bästa skådespelare (Miranda Richardson, Charles Dance, Aidan Turner m fl). De lyckas ge liv åt dessa, ibland karikatyrartade, figurer som alla anklagas för mord – i rysliga tillbakablickar visas sanningen bakom anklagelserna. Råkade pojken som den unga läraren Vera (Maeve Dermody) hade ansvar för drunkna, eller ligger något mer hänsynslöst bakom?

Inramningen, England strax före krigsutbrottet 1939, ger historien en mörkt apokalyptisk atmosfär. Perfekt spänning att koppla av med i julstressen.

I ”Så mycket bättres” (TV4) återträff samlas årets deltagare för att äta hämt-pizza, baka en kaka och kolla på sina egna uppträdanden från sommaren. Sen går de till Söderkrogen Kvarnen. Mer rafflande blir det inte. Förra veckans Ted Gärdestad-hyllning var ett mer värdigt slut på säsongen.

Samtidigt satsar SVT1 på drygt två timmar Galenskaparna-revy, en filmad version av ”Spargrisarna kan rädda världen” från 2016. Ordvrängande monologer, samhällskritiska sketcher och roliga gubbar i en stil man känner igen, men med lösare inramning än många av deras tidigare verk.

Av Galenskaparna & After Shave återstår Claes och Anders Eriksson, Jan Rippe och Knut Angred, det blir en tajtare ensemble av ”fyra herrar” (som de kallar sig själva). Riddaren Rupert Rotavdrag är lite rolig i sin absurditet, liksom några finurliga monologer, men mycket känns också väldigt trött. Som att skämta om schlagerfans eller ställa ”vitsiga” frågor som:

– Vad kallar man biljardspelare i Norrland? Kölappar.

På söndagen ser jag finalen av ”Line of duty” (SVT1) igen. Missa inte.

Ha!

”Skam” (NRK play). Final av säsong tre.

Gah!

Hur ska jag orka vänta på säsong fyra nu?

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB