Startsida / Inlägg

Guillermo del Toros ”Trolljakten” är Netflix hittills bästa barnserie

av Karolina Fjellborg

04trollhunter1-master768
Netflix har lagt mexikanskt krut på en originalserie för barn.
Resultatet är en serie du också kommer att ha behållning av.

 
Alla vi som har kombinationen småbarn och Netflix hemma vet att det inte råder någon brist på animerade serier som håller minimänniskorna nöjda.
Det enda som står i vägen för att lämna sitt barn i soffan vid 8 och hämta ut det vid 17 under, låt oss säga en vabdag, är ens samvete.

 

Däremot kan det vara mer av en utmaning att hitta serier man faktiskt vill följa tillsammans med dem – om man inte tycker att ”Pokémon serien XY”, ”Länge leve kung Julien” och ”Dinotrux” är så där jättegivande.

 
Blev därför mycket hoppfull när jag fick veta att den fantasirike mexikanske regissören, producenten och författaren Guillermo del Toro skulle göra den animerade serien ”Trollhunters” för Netflix räkning.

 
I dag hade den premiär, med den svenska titeln ”Trolljakten”, och även om den kanske inte är del Toros stora mästerstycke, är den absolut något värt att dela med de små tills de är stora nog att utsättas för till exempel den fenomenalt onda sagan ”Pans labyrint”.

”Trolljakten” är ett feelgood-fantasyäventyr med klassiska ingredienser och inspirerad animation i starka färger, vars protagonist är Jim. En 15-årig kille som har fullt upp med att överleva i skoldjungeln och samtidigt vara mamma åt sin mamma, som är änka och läkare, när han en dag snubblar över en magisk amulett.
Strax därefter får han reda på att det under hans stad döljer sig en hemlig civilisation, där goda troll lever och onda troll smyger omkring. Och nu har amuletten utsett honom till nästa trolljägare – vilket betyder att det är hans uppgift att försvara både troll och människor från mörker och monster.

 
Serien är baserad på en bok som del Toro har skrivit tillsammans med Daniel Kraus, och för – med sin Spielbergska småstad Arcadia, sina skolpojkar på fostrande äventyr och sin suddiga gräns mellan verkligheten och en annan, övernaturlig värld – på sätt och vis tankarna till sommarens stora Netflix-rökare ”Stranger things”.

 

I morgon tittar jag på – vänta på det – ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” i SVT1.

 

Ja
”På spåret julspecial” (SVT1). Bästa motdraget mot TV4:s ”Bingolotto”-uppesittarkväll.

Nej
Science fiction-thrillern ”Falling water” (C More) är fullkomligt hopplös och en av årets absolut sämsta serier.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB