Startsida / Inlägg

Norska är det nya danska – nu kommer ”Kampen for tilværelsen” till Sverige

av Karolina Fjellborg
"Kampen for tilværelsen".
”Kampen for tilværelsen”.

 

”Historieätarna” gjorde en storstilad sorti.
Och Norge är det nya Danmark.

 
Definitivt roligast i rutan i kväll var såklart det (absolut?) sista avsnittet av ”Historieätarna” i SVT, där Lotta Lundgren och Erik Haag tackade för maten genom att avsluta sin kulinariska tidsresa med ett nedslag i 00-talet.

Kanske att man kunde ha dödat någon enstaka darling – det kändes som att det var ovanligt många tidstypiska grejer som skulle klämmas in på kort tid. Och visst stack det i väg en bit ut på vänsterkanten när det pratades rutavdrag?

Men överlag var det underhållande, träffsäkert och analytiskt (blockpolitik och flockbeteende som resultat av en allt hetsigare strävan efter individualism), om en på många sätt bisarr tid som ligger så nära att den ännu inte syns i backspegeln.

Om tv-kockar som rockstjärnor, om förljugenhet kring det vi påstår att vi äter och det vi verkligen äter när ingen ser, om plastikoperationer, ideliga matlarm och matsvinn som folksport. Om stekare, stavgång, superbär, dokusåpakändisar, öppna planlösningar – och den rusande försäljningen av vatten på flaska.
Eftersom vi lite till mans när en ”rädsla för att bli törstiga innan vi har hunnit dricka”.

Som vi kommer att sakna det här konceptet.

 
Mycket bra är även den norska serien ”Kampen for tilværelsen”, vars två säsonger lades ut på HBO Nordic i dag.
En apart, intelligent och högst stilmedveten dramakomedi om en fattig polsk lingvists möte med den ekonomiskt välmående men själsligt hjälplöst förvirrade norska medelklassen. Om kontrasten mellan de som verkligen måste kämpa för att hålla sig flytande i tillvaron och de som ser ut att ha allt, men ändå dignar under tyngden av sina egensnickrade i-landsproblem.

Efter ett år då vi har sett en briljant tungsint fjärde säsong av ”Dag”, krigsdramat ”Kampen om tungvattnet”, advokatserien ”Advokatbyrå Aber Bergen”, det rykande heta tonårsfenomenet ”Skam” och nu detta – och med förra årets ”Frikänd” och ”Mammon” i färskt minne – börjar det kännas rimligt att konstatera att Norge är det nya Danmark vad gäller tv-dramatik.
Näst på tur är ”Valkyrien”, som har premiär i TV4 den 8 januari.

 
På tisdag kollar jag på ”Jorden runt på 6 steg” i Kanal 5.

 

Ja!
Inte sett Agatha Christie-höjdaren ”Och så var de bara en” än? Se och njut på TV4 Play.

Nja…
Inte helt överens med den där brittiska julhyllningen till Abba (SVT1).

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB