Startsida / Inlägg

Bunta ihop och slå ihjäl dom, allihop! Eller?

av Jan-Olov Andersson
jimmie

Misstro mot dem som inte är som oss själva.
Det präglade åtskilliga av torsdagens tv-program.
Vad är lösningen? Kanske att bunta ihop och slå ihjäl dom…

I ”Håll käften – eller dö” (SVT) åker Lena Sundström runt i världen och gör personligt färgade reportage om yttrandefrihet. Stundtals väldigt intressant, stundtals onödigt utdraget, som om den misogyna homofoba ”predikant” som väl hade åtalats om han betett sig mot folk i Sverige som han har lagen bakom sig att göra i USA. Vad är lösningen? Debattera? Gorma och skrika, som han? Tiga ihjäl honom eller… bunta ihop och slå ihjäl han?
I ”Welcome to Gunnarsbyn” (SVT) togs vi med till en avfolkningsbygd i Norrland som inväntade ett 50-tal flyktingar. Ökad kriminalitet eller räddningen för byn? Väldigt delade meningar. Blev ännu intressantare när de som ska bli nya svenskar anlände. Vad gör vi med dem med fördomsfulla åsikter och de som inte vill anpassa sig? Debatterar eller… buntar ihop och slår ihjäl dom?
I ”Opinion live” (SVT) gormade och skrek kulturprofilerna Martina Montelius och Marcus Birro så mycket åt varandra att det bara finns en lösning: Bunta ihop och slå ihjäl dom, båda två.
Och i ”Halvtid – partiledardueller” (TV 4) fortsatte Jimmie Åkesson (SD) – bilden ovan – att retoriskt skickligt (och med viss rätt) få folk att tro att de andra partierna har anammat hans integrationspolitik. Tro mig, i nästa val kan de vara största partiet. Vad gör vi med Sverigedemokraterna? Buntar ihop och slår ihjäl dom, allihop!
Nä, skojade bara.
Det var på 1960-talet Lars Ekborg (1926-1969) framförde en monolog av Beppe Wolgers (1928-1986). Stockholmsjävlar, kärringar över 40, hottentotter, zigenare, finnjävlar, det är bara att bunta ihop dom och slå ihjäl dom, sa Ekborg och monologen blev vansinnigt populär. Men skivan försågs med varningsstämpel av Sveriges Radio.
Samhällsgisslare som Beppe Wolgers eller Hasseåtage i sina glans dagar, hade gått på högvarv om de hade verkat i vår tid.
•Under fredagskvällen ser jag ”På spåret” och ”Skavlan” i SVT 1.

(Jul)
”Selmas saga”, SVT 1. Lär bli en väldigt omtyckt julkalender hos landets barn.
(Drama)
”Skam”, SVT Play. Min 16-åriga dotter har redan bingetittat på NRK Play. Nu finns starka norska ungdomsserien även med svensk text.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB