Startsida / Inlägg

”Breaking bad”-inspirerad desperat duo i norska höjdaren ”Valkyrien”

av Karolina Fjellborg
Valkyrien. Pål Sverre Hagen som Leif och Sven Nordin som Ravn.
Pål Sverre Hagen som Leif och Sven Nordin som Ravn, i ”Valkyrien”.

 

 

Rate

Valkyrien

 

TV4

 
Del 1-2
Norsk dramathriller från 2017 av Erik Richter Strand, med bl a Sven Nordin, Pål Sverre Hagen, Pia Halvorsen, Ellen Birgitte Winther och Laila Goody.

 

Premiär den 8 januari

 
Norska ”Valkyrien” tar oss med ner under jorden, till ett både bildligt och bokstavligt mörker, där två desperata och omaka samhällsfiender ägnar sig åt ljusskygga aktiviteter.

Den ena är läkaren Ravn (Sven Nordin), som förtvivlat och på ett högst oortodoxt sätt försöker hitta ett botemedel mot den sällsynta sjukdom som håller på att ta hans fru (Pia Halvorsen) ifrån honom.
Den andra är hans före detta patient Leif (Pål Sverre Hagen). En domedagsbloggare och modern undergångsprofet som genom sitt jobb har tillgång till en labyrint av dolda och glömda utrymmen under Oslo, och nu låter Ravn husera på den gamla nedlagda tunnelbanestationen Valkyrie Plass – i utbyte mot att han på deras illegala klinik även behandlar kriminella och andra som av olika anledningar inte vill eller kan vända sig till den traditionella sjukvården.

Lägg till en enorm summa stulna pengar – och det blir uppenbart att det här aldrig kan gå bra.

 

Den deppiga duon Ravn och Leif känns som en hyllning till ”Breaking bads” Walter White och Jesse Pinkman – och annorlunda ”Valkyrien” är en fascinerande dos ny energi för alla som tycker sig börja kunna Nordic noir-standardmallen.

Det är inte en absolut felfri serie. Storyn hade tjänat på att finslipas för att täta spänningen, och rimligheten i upplägget tål sannolikt inte att synas för mycket i sömmarna.
Men skådespeleriet spacklar över bristerna – speciellt Pål Sverre Hagen är fantastisk när han gör sin skruvade figur fullt trovärdig – stämningen är mörk, illavarslande och delikat dystopisk, och ”Valkyrien” vinner stort på att tänka utanför boxen.

 

Lite märkligt kan man ju dock tycka att det var att TV4 presenterade ”Valkyrien” som en succé för oss journalister flera dagar innan den ens hade haft premiär i NRK.
Kanske sitter de inne på en kristallkula, kanske tror de att vi inte gör våra läxor – kanske var det bara en kvalificerad gissning.

För Norge är hett som tv-dramaland, och det här är verkligen en serie värd att bli just en succé.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB