Startsida / Inlägg

HBO:s ”Beware the Slenderman” – överfull men gruvlig true crime där gärningsmännen är skolflickor

av Karolina Fjellborg
slender_man_featured-1050x583

 

Rate

Beware the Slenderman

 
HBO Nordic

 

Amerikansk dokumentär från 2016 av Irene Taylor Brodsky.

 

Premiär den 24 januari

 
Det senaste tillskottet till true crime-floran är den här HBO-dokumentären om hur två tolvåriga flickor försökte mörda en klasskamrat för att blidka ”Slenderman”. En gänglig, vit och ansiktslös spökman i kostym (tänk en mix mellan Freddy Krueger och Jack Skellington), som ger sig på barn, enligt en sorts modern, digital folksägen på internet.

Själva filmen är inget dokumentärt mästerstycke. Klippningen känns slumpmässig, expertisen smått banal och upplägget lite ostrukturerat, och medan man absolut kan förstå varför offret och hennes familj inte medverkar över huvud taget, lyser deras perspektiv med sin frånvaro.

Och Irene Taylor Brodsky försöker klämma in mer – om meme-kulturen i allmänhet och onlineskräck i synnerhet, om utanförskap och mental ohälsa, om teknologins effekt på barn som inte alltid kan skilja på verklighet och fantasi, om det amerikanska rättssystemet och om hur föräldrar hanterar att ha barn som är förövare, med mera – än vad som får plats i en film på knappt två timmar.

 
Men historien är tillräckligt gruvlig, sorglig, chockerande och fascinerande för att ”Beware the Slenderman” ändå ska vara sevärd. Plus att det kreativa bildmaterial på ”Slenderman” som är hämtat från internet är rätt fängslande.

 
Ett varnande exempel på hur internetfenomen kan ta sig ut i verkligheten, med förödande konsekvenser.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB