Startsida / Inlägg

Nakenchocken banade väg för ”This is us”

av Stefan Sköld
thisisus
Mandy Moore och Milo Ventimiglia som Rebecca och Jack i ”This is us” som startar med en överdrivet omtalad nakenchock. Foto: NBC

”This is us” är en svulstig känslotårta med extra grädde, dubbel marsipan och 15 rosor.
Oemotståndlig och kräkframkallande i perfekt symbios.
Men det var en gammal hederlig nakenchock som gjorde den till höstens största tv-happening i USA.

Jag tillbringade hösten i New York då ”This is us” hade premiär. Eller snarare när Milo Ventimiglias nakna rumpa stal showen från Trump och Clinton. Över 100 miljoner såg enligt uppgift trailern där den tidigare ”Heroes”-stjärnans stjärt står i huvudrollen och premiären sågs sedan av över 10 miljoner amerikaner, ett mått som hållit i sig under säsongens gång och sopar banan med det mesta på tv-arenan.

Den har såklart mer än Milos rumpa att tacka men det var uppenbarligen ett genialiskt drag att förlita sig på det för betalkanalerna reserverade vapnet exponerad hud för att nå ut, och det är något som kanalen själv gått ut med som förklaring till succén. Och konstigt vore väl annat. Nakenhet är så bannlyst i de amerikanska nätverken att när de får möjligheten att glutta lite på betalkanalernas frisläppta hållning är det klart att de tar chansen. Ventimiglia själv blev chockad att scenen inte hade blivit kapad när han såg slutresultatet.

Men trots att alla tittade var det förvånansvärt få som pratade om serien. ”This is us” tillhör ändå kategorin serier man skäms lite för att man gillar. Det finns scener där man spolas med en högtryckstvätt av emotionella crescendon som kräver ett hjärta av stål för att stå emot. Har man garden nere lipar man, har man sin cyniska rustning på skäms man över att man gick i känslofällan senaste gången. Efter att ha sett de tio första avsnitten kan jag meddela att det handlar om dagsform.

Hur ett mer känslohämmat Sverige tar emot denna superamerikanska gråtfest som nu har premiär i TV3 ska bli oerhört intressant. Dialogen är stundvis så onaturlig att man inte vet var man ska ta vägen men det var den å andra sidan även i höstens kreddigaste storserie ”Westworld” som hade premiär ungefär samtidigt. En serie som något färre såg men som varenda amerikan under denna period hade en åsikt om.

Trots överlag fina recensioner och flera Golden globe-nomineringar vilar det något lite smutsigt över ”This is us”. Något man gillar men ändå håller käft om. Det är skillnad på fin-tv från HBO och fuldrama från stornätverken. Men våga ge säsongens tv-semla en chans. Den har mer än nakenchock och känslosvulst.

LÄS ÄVEN: Så många + får ”This is us”

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB