Startsida / Inlägg

Netflix ”Syskonen Baudelaires olycksaliga liv” är en gotisk fröjd att skåda

av Karolina Fjellborg
downloadasset-1

 

Rate

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv

 

Netflix

 
Del 1-4
Amerikansk dramakomedi från 2017 av Mark Hudis, med bl a Neil Patrick Harris, Patrick Warburton och Joan Cusack.

 

Premiär den 13 januari

 

De fyra första titlarna (av 13) i bokserien ”A series of unfortunate events” för barn och unga vuxna – som Daniel Handler har skrivit under pseudonymen Lemony Snicket – ligger till grund för den här pessimistiska och mörka men också festliga, humoristiska och visuellt urtjusiga serien från Netflix.

Det handlar om de överintelligenta syskonen Violet (Malina Weissman), Klaus (Louis Hynes) och Sunny (Presley Smith) Baudelaire, som i början av serien informeras om att deras föräldrar har omkommit i en brand, och sedan hamnar i den delikat ondsinte greve Olafs (Neil Patrick Harris i sitt esse) klor.

Fullblodsnarcissisten Olaf – som uppträder som om han vore ett galet geni men i själva verket är helt talanglös – har siktet inställt på den enorma förmögenhet som barnen kommer att ärva, och iscensätter den ena djävulska planen efter den andra, medan övriga vuxenfigurer verkar helt oförmögna att se de farliga och tragiska situationer som syskonen hela tiden hamnar i.

 
Med på ett hörn finns också berättaren Lemony Snicket (Patrick Warburton), som bryter den fjärde väggen och om och om igen flaggar för att det här blir en obehaglig historia som vi inte borde titta på. Ett varnande budskap som förstärks av ledmotivets upprepade uppmaning: ”Look away, look away”.

 

Säregna ”Syskonen Baudelaires olycksaliga liv” påminner, med sin sagoboksestetik och sin blandning av tragik och rarhet, om Bryan Fullers 00-talsserie ”Pushing daisies” – och de två serierna har mycket riktigt en gemensam nämnare i producenten Barry Sonnenfeld, som här även regisserar.
Och fler paralleller som tigger och ber om att bli dragna är de till filmskaparna Tim Burton och Wes Anderson, vars karaktäristiska uttryckssätt känns som uppenbara inspirationskällor.

 
Vissa kommer att uppfatta den här gotiska stilövningen som en ironisk och självmedveten gimmick, som riskerar att bli tröttsam snabbt.
Men både roliga, sorgsna och makabra ”Syskonen Baudelaires olycksaliga liv” har ett djup också, kring barns utsatthet och vuxenvärldens tendens att vara för upptagen med annat för att ta notis. Och framför allt är serien en imponerande uppvisning i en skickligt förverkligad, tydlig vision, där allt från skådespeleri till scenografi, dialog och atmosfär harmoniserar och bildar en tonsäker och sofistikerad enhet.
Säkerligen mycket tack vare att Handler själv är med som både manusförfattare och producent.

 
En fröjd för vuxna såväl som lite yngre tittare.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB