Startsida / Inlägg

SVT:s ”Bonusfamiljen” – en förstklassig svensk dramakomedi

av Karolina Fjellborg

bonusfamiljen1-jpg

 

Rate

Bonusfamiljen

 

SVT1

 

Del 1-4
Svensk dramakomedi från 2017 av Felix, Clara och Moa Herngren och Calle Marthin, med bl a Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede och Fredrik Hallgren.

 

Premiär den 30 januari

 

Det är inte konstigt att SVT gjorde något så för dem okaraktäristiskt som att börja spela in en andra säsong av den här serien redan i höstas – flera månader före premiären av den första.

”Bonusfamiljen” – från pålitliga tv-snillet Felix Herngren tillsammans med frun Clara Herngren, systern Moa Herngren och Calle Marthin – är nämligen så välskriven, rolig, träffsäker och perfekt castad att den har potential att bli en modern svensk klassiker.

Vera Vitali och Erik Johansson spelar Lisa och Patrik, som precis har flyttat ihop i ett hus som behöver fixas till i Sundbyberg. Varannan vecka har de sina sammanlagt tre barn från tidigare förhållanden boende hos sig; Lisas tonåriga dotter Bianca (Amanda Lindh) och utåtagerande son Eddie (Frank Dorsin), som hatar Patrik, samt Patriks välartade, lite gubbiga son William (Jacob Lundqvist), som är den diametrala motsatsen till Eddie. Och nu har de dessutom ett inte helt planerat gemensamt barn på väg.

Mitt i smeten i denna röriga tillvaro finns såklart också exen, som är lagom imponerade av Lisas och Patriks snabba avancemang och deras barns nya hemsituation.
Petra Mede är en fest som den strama arbetsnarkomanen Katja, som är en mästare på avsnoppningar och passivt aggressiva förolämpningar. Och Fredrik Hallgren är perfekt som den sjukt bittra, panka och allmänt hopplösa Martin, som har varit tvungen att flytta in hos sin mamma Birgitta och hennes misstänkt nära väninna Gugge (urfestligt gestaltade av Marianne Mörck och Lill-Babs).

Nämnas i denna förnämliga samling skådisar måste också Johan Ulveson och Ann Petrén, som spelar ett terapeutpar som ska försöka guida Lisa, Patrik, Katja och Martin genom de prövningar de ställs inför – samtidigt som de själva lever i en relation som har blivit synnerligen infekterad genom åren.

”Bonusfamiljen” är alltså snudd på svensk humorperfektion. Enastående rolig på ett ganska rått sätt men också full av starka känslor. Av kärlek, övergivenhet, frustration, bitterhet och samvetskval, men trots kaoset också ett hopp om framtiden och en stark tro på styrkan i familjen.
Hur den än må se ut.

Ett måste för mig, dig och alla vi känner den här våren.

 
Amerikanska NBC utvecklar för övrigt en amerikansk version av formatet. Den lär inte bli bättre än det här suveräna originalet.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB