Startsida / Inlägg

Obekymrad sexism i TV3:s tantflåsiga ”Händig man sökes”

av Karolina Fjellborg

 

Tom Tärnlund – en av de händiga männen.
Tom Tärnlund – en av de händiga männen i TV3:s ”Händig man sökes”.

 

 

Barbröstade hantverkare rycker ut för att hjälpa – och kanske få ligga med – ensamstående kvinnor.
Nej, det är inte ett porrfilmsmanus utan TV3:s nya dejtingprogram ”Händig man sökes”.

 
Tänk er detta tv-format:
Tre singelmän letar efter kärleken bland varsitt gäng ”riktiga kvinnor”, samtidigt som de får sina kalsonger tvättade, bjuds på hemlagat, och får hjälp med andra hushållsnära tjänster som kräver en kvinnas hand.
Singeltjejerna putsar, fejar, och står kanske på alla fyra och skurar golven i små förkläden, medan männen iakttar dem förtjust och säger saker som ”Guppande barm, getingmidja och barnafödarhöfter – trevligt”.

Otänkbart i svensk tv 2017?
Ja, det får man väl hoppas.

Men släng om könsrollerna så har du nya dejtingprogrammet ”Händig man sökes”, som TV3 nu tutar och kör med. Med största sannolikhet inte helt omedvetna om den svindlande sexismen – men förmodligen med förhoppningen att folk ska se att detta är gjort med ”glimten i ögat”. Som man brukar säga.

Eller så hoppas de på att ett lite halvengagerat dumdrygt långfilmer pekande i riktning mot minerad könsrollsmark ska trigga debatten och elda på tittarsiffrorna.

 

Det handlar alltså om hur Filippa Björling, 38, Johanna Björk, 37 och Nahrin Afrayem, 31, får sina behövande hus renoverade samtidigt som de har möjlighet att hitta kärleken bland ett gäng tuppfäktande hantverkare. Mustiga män med man buns, mohikanfrisyrer och tatueringar, som inte verkar ha något emot att vare sig agera arbetshästar eller synas som köttstycken, och gärna tar av sig på överkroppen för sakens skull.

 
En av dem heter Greger, och det är när han dundrar in i ett kök, sparkar på några lösa lister och börjar fråga ”Ska det vara så här?” som jag inser precis vad ”Händig man sökes” är. Närmare bestämt det kärleksbarn som ”Ensam mamma söker” och ”Arga snickaren” aldrig borde ha fått – tillverkat till de flåsigt tantsnuskiga tonerna av Martin Stenmarcks ”Ladies night”-turné en sen, blöt och kåt kväll i en småstad för några år sedan.

 

Men – det betyder ju inte att programmet inte kommer att funka.
Det kan det mycket väl göra. Både bland dem som vurmar för det som är så här obekymrat vulgo, och för de som älskar att kramas med sin skämskudde.

Och TV3 lär icke ha problem med att hitta sökande till en ny säsong. Sällan har man sett ett dejtingprogram där huvudpersonerna har så mycket att vinna – i reda pengar.

Det är ju svindyrt att anlita hantverkare. Kan bara tänka mig vad en husrenovering skulle kosta med striptease och happy ending inkluderat.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB