Startsida / Inlägg

Se första smakprovet från SVT:s kostymdrama ”Vår tid är nu”

av Karolina Fjellborg
1920vartidarnu-jpg

 

Nu finns det första rörliga materialet från SVT:s och Viaplays stora gemensamma dramasatsning ”Vår tid är nu”, vars första giv avsnitt kommer att visas i SVT nu till hösten. Och sedan på Viaplay hösten 2018.

 

Serien beskrivs som en familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen 1945 och många år framåt – och ”Downton Abbey”-vibbarna går inte att ta miste på i detta första smakprov, som jag tycker lovar riktigt gott och som inte helt oväntat ägs ganska totalt av Suzanne Reuter som matriarken Helga:

Huvudrollerna spelas alltså av Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Peter Dalle, Hedda Rehnberg och Charlie Gustafsson.

 

Och så här beskrivs handlingen:

 

Fredsdagen 7 maj 1945. Andra världskriget är över och en ny tid med folkhemmets framväxt står för dörren. Därmed också konflikten mellan det gamla och det nya. Familjen Löwander driver en av de mest ansedda restaurangerna i hjärtat av Stockholm. Äldste sonen Gustaf har med ibland tveksamma medel lyckats ta restaurangen genom de svåra åren under kriget. Nu vill han fortsätta att driva restaurangen som familjen gjort i alla tider.

Yngsta dottern Nina lever ett bekymmerslöst överklassliv och omfamnar istället den nya tiden. Hon drömmer om att öppna nattklubb i restaurangens festvåning. Men hennes förälskelse i kökspojken Calle ställer hennes liv på ända.

När mellansonen Peter återvänder hem efter kriget inser han att familjens restaurang har stora problem. Om Löwanders livsverk ska kunna räddas krävs stora förändringar som möter de nya tiderna. Restaurangens framtid utvecklas till en öppen konflikt som skär rakt igenom familjen.

I kulisserna styr familjens matriark, modern Helga, med hjälp av kökschefen Stickan som är hennes ögon och öron nere i verksamheten. Helga står inför den svåra uppgiften att hålla samman familjen och försvara restaurangens position när samhället runt omkring dem förändras dramatiskt.

 

Huvudförfattare är Ulf Kvensler, efter en idé av Johan Rosenlind, och för huvudregin svarar Harald Hamrell.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB