Startsida / Inlägg

Stark början på slutet för ”Girls”

av Karolina Fjellborg
Lena Dunham med gästskådespelaren Riz Ahmed.
Lena Dunham med gästskådespelaren Riz Ahmed.

 

Rate

Girls

 

HBO Nordic/C More

 

Säsong 6, del 1-3
Amerikansk dramakomedi från 2017 av Lena Dunham, med bl a Lena Dunham, Allison Williams, Jemima Kirke, Zosia Mamet och Adam Driver.

 

Säsongspremiär 13 februari

 

Sista rundan för Lena Dunhams oefterhärmliga generationsskildring ”Girls” – kritiserad av många men älskad av fler – innebär sista chansen för Hannah och hennes gäng att slutligen få loss huvudena ur sina egna rövhål och växa upp.

Kommer det att ske? Förmodligen och förhoppningsvis inte.

 
Den femte säsongen var en av seriens bästa, och slutade dessutom när den var som allra bäst.
Och glädjande nog är det så att årgång sex börjar – och fortsätter – i samma fina form, med tre avsnitt som alla är väldigt olika till sin karaktär. Det första är en sorts Dunhamsk variant på romcom om en sommarromans, det andra tar för en kort stund nästan formen av en skräckfilm, det tredje är ett sorts kammarspel.

 
Hannah (Dunham) – som står ensam i fokus i två av de tre avsnitten – har äntligen fått ett erkännande som skribent och blivit publicerad i New York Times. Men såret i vänskapen mellan henne och Jessa (Jemima Kirke) gapar fortfarande öppet, och hur det ska läkas – eller snarare om det ska läkas – känns som säsongens största fråga.

Den fenomenalt självupptagna Marnie (Allison Williams) är tillsammans med Ray (Alex Karpovsky) – men är svartsjuk på hans nära relation med Shoshanna (Zosia Mamet) trots att det är hon själv, och inte han, som håller på att förstöra alltihop.

Överlag finns ett vemod över de här sista avsnitten av ”Girls”. Dels i och med att man vet att det snart är över, men också för att det är mer uppenbart än någonsin att de fyra vännerna egentligen inte hålls samman av några genuina känslor av värme för varandra.
Just nu hålls de faktiskt knappt samman alls.

 

Men för deppigt blir det ändå inte. De inledande avsnitten är också och som tur är fyllda av massor av Dunhams patenterade humor och annat som man har kommit att förvänta sig av denna en av 10-talets mest definierande serier. Som nakenhet helt utan fåfänga, tv-världens mest obekväma sexscener och Dunham på dansgolvet.

 
Stort plus också för lysande gästspel. Av Riz Ahmed från ”The night of” som surfkille i Montauk i det första, extra långa avsnittet. Och av Matthew Rhys från ”The Americans” som ansedd författare i avsnitt tre, där Dunham tar sig an ämnet sexuellt samtycke på ett sätt som är både finurligt, tänkvärt och roligt.

En stark början på slutet.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB