Startsida / Inlägg

Skarpt läge för SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”

av Karolina Fjellborg
Deltagarna i årets "Gift vid första ögonkastet": Mats Ingelborn, Elizabeth Feurst, Magnus Bergquist, Michael Rajak, Louise Mattsson och Sofia Lundblad. Foto: Janne Danielsson /SVT.
Deltagarna i årets ”Gift vid första ögonkastet”: Mats Ingelborn, Elizabeth Feurst, Magnus Bergquist, Michael Rajak, Louise Mattsson och Sofia Lundblad. Foto: Janne Danielsson /SVT.

 

 

Efter två säsonger med noll procent lyckade matchningar, är SVT:s ”Gift vid första ögonkastet” tillbaka för att knäcka fler svenska singlar.
Eller kan en sexolog bli programmets räddning?

 
Efter många framgångsrika matchningar är ”Gift vid första ögonkastet” tillbaka med en ny säsong, för att förena fler kärlekstörstande människor i tvåsamheten.
Eller, nej, förlåt, nu tänkte jag visst på TV4:s ”Bonde söker fru”, där kor, får och grisar framgångsrikt har agerat äktenskapsmäklare sedan 2006 utan att ens anstränga sig.
De blinda hönorna i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet” däremot, har faktiskt fortfarande inte hittat ett enda korn, så att säga.

Inte ett enda rätt har experterna haft under de två gångna säsongerna av programmet – som alltså går ut på att singlar som har blivit hopparade efter någon sorts hokuspokusprincip ingår ett blindäktenskap, för att sedan bo ihop i några veckor för att se om deras äktenskap kan tänkas vara hållbart.

Men trots ett facit fullt av plumpar och snabba skilsmässor, svidande kritik från alla håll och kanter och sjukskrivna och förbannade deltagare, fortsätter de nu sina tvivelaktiga experiment på människor.
Utförda i fullt dagsljus under ett sorts vetenskapsalibi tillhandahållet av public service.

SVT har inte riktigt velat tillstå att programmet hittills har varit ett misslyckande. ”Personerna själva har utvecklats genom den här matchningen. De har lärt sig sina mönster och också visat upp dem för Sverige. Och däri ligger en framgång”, ordbajsade projektledaren Siri Bergerud till DN efter förra omgången.
Men nu i den tredje säsongen, som precis har startat på SVT Play, måste det väl ändå vara skarpt läge?

För även om man i tv-underhållningens namn kan svälja det orimliga med upplägget, det unkna med arrangerade äktenskap och det sensationslystna med att insistera på en vigsel där det hade funkat precis lika bra med ett samboskap, blir det till slut ointressant med ett format som går ut på att tre par ska skilja sig och bli bittra på produktionen i slutet av varje säsong.

SVT fattar såklart detta, och har därför gripit efter ett nytt halmstrå.
Prästen Gösta Tingström, psykologen Fredric Bohm och samtalsterapeuten Daniella Gordon är kvar som experter från sist – men nu ansluter även sexologen Helena Cewers. För att man ska ta mer hänsyn till själva attraktionen i matchningarna.
Läs: Inga av de tidigare paren har velat ligga med varandra och det har varit ett problem.

Vi får väl se hur det går den här gången. Jag skulle inte satsa några stora pengar på det lyckliga i alla sina dagar-slut som SVT behöver. Men ska jag välja ett par att tro på blir det Michael och Louise. Av den enkla anledningen att de båda är på väg mot 40 och är sugna på barn.

Att man i det läget kan tänka sig att bjuda till lite extra behöver man inte vara någon expert för att räkna ut.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB