Startsida / Inlägg

Ny månad, nya måsten! Tio tv-serier du inte vill missa i maj

av Karolina Fjellborg
american-gods-peter-stormare-600x360

 

Anne på Grönkullas comeback, mördande politik, Peter Stormare som ondskans gud – och återkomsten av en liten serie som heter ”Twin Peaks”.
Här är tio serier du nog vill kolla in i maj.

 

 
1. American gods

Sprillans nytt fantasydrama från Starz, baserat på Neil Gaimans bok och signerat ”Hannibal”-snillet Bryan Fuller. Jag har inte kunnat förhandstitta, men från de amerikanska kritikerna hörs mestadels hyllningar av den här serien, som handlar om ett pyrande krig mellan gamla och nya gudar (i mänskliga former).
Ricky Whittle spelar huvudrollen som Shadow Moon; en ex-fånge som blir livvakt/sidekick åt en man som kallar sig för Mr Wednesday (eviga ”Deadwood”-favoriten Ian McShane), men i själva verket är Oden.
Detta ska bli oerhört spännande att få se, och extra kul blir det att spana in vår landsman Peter Stormare som Czernobog. Det vill säga mörkrets och ondskans gud från den slaviska mytologin. (Tjernobog på svenska).

Premiär den 1 maj på Amazon Prime Video

 

 

2. Broadchurch

Nu visar TV4 den tredje och avslutande säsongen av den här brittiska kriminalserien vars skådeplats är den blåsiga lilla kuststaden Broadchurch.
Den här gången är fokus flyttat från mordet på 11-årige Danny Latimer, och i stället handlar det om den brutala våldtäkten på en medelålders kvinna (Julie Hesmondhalgh).
Inte riktigt lika bra som den mästerliga första säsongen – men starkare än den andra.

Säsongspremiär den 3 maj i TV4

 

 

3. Master of none

Efter en lång väntan är äntligen Aziz Ansari tillbaka med en andra säsong av den här pärlan till dramakomedi, om en inte jättelyckad skådis i 30-årsåldern som försöker navigera sig fram genom livet i New York.
”Efter att ha rest utomlands, återvänder Dev till New York för att ta sig an utmaningar i sitt privat- och familjeliv, en ny karriärmöjlighet och ett komplext, framväxande förhållande med någon som betyder mycket för honom”, lyder Netflix synopsis.

Säsongspremiär den 12 maj på Netflix

 

 

4. Anne with an E

Lucy Maud Montgomerys klassiker ”Anne på Grönkulla” – om den föräldralösa flickan Anne Shirley – har uppdaterats för ”peak tv”-eran, tack vare ”Breaking bad”-medarbetaren Moira Walley-Beckett.
Något för nostalgiker att omfamna såväl som en ljuvlig historia för nya generationer att upptäcka.

Premiär den 12 maj på Netflix

 

 
5. Berlin – under samma himmel

Sofia Helin – som just nu är aktuell i SVT:s utmärka ”30 liv i veckan”, om självmord – spelar en av rollerna i den här tysk-engelska dramaserien som utspelar sig i ett delat Berlin 1974. Tänk spioneri, avlyssning, kallt krig och dramatiska flyktförsök från den östtyska regimen.

Premiär den 16 maj i SVT1

 

 

6. The keepers

Netflix hoppas såklart på en ny ”Making a murderer”-succé med den här nya true crime-dokumentärserien. Och jag räknar med att bli besatt av vad som verkar vara en ryslig historia om det nästan 50 år gamla, olösta mordet på en nunna i Baltimore.
Netflix flaggar för övergrepp, konspirationer, lögner, korruption och folk skrämda till tystnad.

Premiär den 19 maj på Netflix

 

 

7. Unbreakable Kimmy Schmidt

Ellie Kemper är allt igenom härlig som naiv men obändig överlevare i den här absurda, ”30 Rock”-vibbiga komediserien från Tina Fey och Robert Carlock. Och birollsstjärnorna Tituss Burgess och Jane Krakowski är inte dåliga de heller.
Snart kommer säsong tre!

Säsongspremiär den 19 maj på Netflix

 

 
8. Twin Peaks

Ja, kommentarer är väl kanske överflödiga. Det här är så stort för en serieslav att det nästan är ogreppbart.
Blir det magiskt? Pannkaka? Eller något däremellan?
Låt oss ställa klockorna på 03.00 natten mot den 22 maj, så får vi se.

Premiär den 22 maj på HBO Nordic

 

 

9. Bloodline

Bröderna Kesslers och Daniel Zelmans thriller om den oheliga Floridafamiljen Rayburns högst tvivelaktiga förehavanden i vykortsparadiset är tillbaka för att knyta ihop säcken med en tredje och sista säsong.

Säsongspremiär den 26 maj på Netflix

 

 

10. House of cards

Netflix första och kanske också mesta flaggskeppsserie ångar på med säsong fem. Med Melissa James Gibson och Frank Pugliese som showrunners i stället för skaparen Beau Willimon.
Joel Kinnaman hänger i som Will Conway!

Säsongspremiär den 30 maj på Netflix

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB