Startsida / Inlägg

Recension: ”House of cards” säsong fem – i skuggan av Trump

av Karolina Fjellborg
downloadAsset

 

Rate

House of cards

 

Netflix

 

Säsong 5, del 1-4
Amerikansk politisk dramathriller av Beau Willimon, med bl a Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Joel Kinnaman och Neve Campbell.

 

Säsongspremiär den 30 maj

 
Netflix mesta flaggskepp är tillbaka med en femte säsong – med Melissa James Gibson och Frank Pugliese som nya showrunners efter skaparen Beau Willimons avhopp från posten.
Och visst har man som tittare en lite annan upplevelse av serien den här omgången.

Det har dock ingenting med bytet av kaptener att göra. ”House of cards” är lika smart, skarp och elak som någonsin, och Frank (Kevin Spacey) och Claire (Robin Wright) Underwood och deras lakejer minst lika delikat fulspelande och hänsynslöst manipulerande som alltid.
Däremot innebär Donald Trumps presidentskap och den politiska vilda västern som råder (inte bara i USA) att verkligheten och dikten nu ligger så obekvämt nära varandra att det börjar bli svårt för serien och dess antihjälte att chockera och överraska. Och ibland är det svårt att avgöra vad som är hönan och vad som ägget. Tacklar ”House of cards” aktivt den politiska verkligheten, eller håller seriens galenskaper snarare på att bli omsprungna av verklighetens?

Manuset till den här säsongen skrevs innan Trump blev president, och filmandet skedde under och efter valrörelsen – men så många paralleller går att dra till Trump och till de senaste månadernas händelser att det är direkt kusligt.

 

Netflix är inte okej med några spoilers, men utan att riskera att bli av med mina privilegier kan jag säga så här om handlingen:

Presidentvalet närmar sig och Frank och Claire (som nu alltså kandiderar som sin mans vicepresident som om nepotism vore den naturligaste saken i världen) kämpar med näbbar, klor, och rejält smutsiga och oortodoxa metoder för att slå ut sin motståndare; den stilige republikanen Will Conway (Joel Kinnaman), som även han verkar ha en del skelett i garderoben.

Journalisten Tom Hammerschmidt (Boris McGiver) försöker få Franks smutsiga byk tvättad offentligt, men Frank viftar bort pressen, och flyttar raskt över folks fokus till det hot som terrororganisationen ICO utgör mot USA. Eftersom Franks och Claires avsikt är att härska med hjälp av rädsla.

En djävulsk plan, i en serie som är djävulskt underhållande.
Även om den numera kommer med en ny, obehaglig bismak. ”Tänk om”-faktorn har bytts mot otäck igenkänning.

 

 

 

Se det här också:
Mer politik – fast i humorform – får du i den allt igenom geniala komediserien ”Veep”. Alla säsonger finns på HBO Nordic, C More har den senaste.

Visste du att…
… Joel Kinnaman spelar huvudrollen i Netflix kommande sci-fi-serie ”Altered carbon”?

Just nu…
… är en annan färgstark svenskroll den Peter Stormare gör i ”American gods”, som finns på Amazon Prime Video.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB