Startsida / Inlägg

Sommaren i SVT – 15 höjdpunkter

av Karolina Fjellborg
Populära "Saltön" – tillbaka med nya avsnitt i sommar.
Populära ”Saltön” – tillbaka med nya avsnitt i sommar.

 

SVT har presenterat sin sommartablå.
Bland höjdpunkterna finns 60-talsfrossa, återkomsten av en svensk feelgood-favorit och otäcka tyska nynazister.

 

 
Den årliga pdf:en som sammanfattar sommaren i SVT har trillat in i mailboxen.
Det här är vad jag ser mest fram emot i skörden:

 

Första dejten – England

SVT har inget lysande cv när det gäller dejting-tv, men nu är de snart på gång med ”Första dejten”, som har potential att bli ganska bra. Det är ett program där vi får följa nervösa singlars första dejter på en restaurang, och originalet är brittiskt. Kolla in det nu i sommar när SVT sänder det som en sorts uppvärmning inför den svenska varianten.

SVT1, 29 maj

 

 

NSU-German-History-X-Mitten-in-Deutschland-NSU

NSU – hatets underjord

Tyskt drama är spännande just nu, och till veckan börjar SVT visa den sevärda kalla kriget-serien ”Berlin – under samma himmel”, med Sofia Helin i viktig roll. Men ännu mer pepp ska vi vara på den här verklighetsbaserade miniserien, som är en sorts tysk motsvarighet till ”American history X”. Om tre unga människor som bildar lag i nynazism – med långtgående, dödliga konsekvenser.

SVT1, 2 juni

 

60-talets USA

Visst är det väl så att varje bra tv-sommar ska innehålla åtminstone en härlig dokumentärserie att grotta ner sig i, så att man känner sig lite mer påläst när hösten börjar? I år väljer jag den här, som tar sig an det omvälvande, fascinerande årtionde som ”Mad men” frossade så fint i.

Kunskapskanalen, 8 juni

 

Please like me

Sent omsider visar nu SVT äntligen den tredje säsongen av den här australiensiska pärlan till dramakomedi, av och med Josh Thomas. (Sedan finns det en fjärde säsong också, som är den sista.)

SVT2, 13 juni

 

 

jamestown-1-2-e1493220021199

Jamestown

Rätt nyfiken på den här serien, där brittiskt kostymdrama möter västern. Skådeplatsen är den brittiska kolonin Jamestown i Amerika år 1619, dit en sorts dåtidens postorderbrudar anländer från hemlandet för att bli fruar åt männen som slagit sig ner i den nya världen.

SVT1, 17 juni

 

 
Arvingarna

Alla vi som gillar den här danska dramaserien om den osynkade familjen Grønnegaard slår oss ner för den tredje och sista säsongen.

SVT1, 19 juni

 
Vera

Som helhet är den här brittiska kriminalaren efter Ann Cleeves böcker inte så jättemycket utöver det vanliga, men jag är enormt förtjust i Brenda Blethyn i huvudrollen som den lite lynniga men knivskarpa snuten Vera Stanhope. Den här vändan visar SVT både säsong fyra och fem (av hittills sju).

SVT1, 23 juni

 

 

gallery-1467802555-friday-night-dinner-series-4-cast-shot-1
Friday night dinner

Älskar urspårade familjemiddagar! Och den här brittiska sitcomen om den judiska familjen Goodmans fredagstillställningar gör dem i regel väldigt bra. Säsong fyra.

SVT1, 27 juni

 

 
Allsång på Skansen

För er som ser den här svenska sommarinstitutionen som ett måste – den 27 juni är datumet som gäller i år. Proffset Sanna Nielsen rattar skutan även denna sommar.

SVT1, 27 juni

 

Morden i Midsomer

Den här smått parodiska mysdeckarbossen har väl egentligen gjort sitt, för typ ett bra tag sedan. Men traditioner är traditioner. Och man kan ha sämre tisdagskvällar än de i soffan med te och ond, bråd död i pittoreska miljöer.

SVT1, 27 juni

 

 
Dox: Weiner – sex, lögner och bultande kalsonger

SVT kör hårt på politikspåret i sommar, bland annat med repriser av flera sevärda dokumentärserier (min favorit är ”Kommunpampar” den 4 juli). Och när Almedalsveckan blåser på för fullt, visar de även den här tokhyllade dokumentären om den utskämde amerikanske politikern Anthony Weiners ”sexting”-skandaler. Bara den svenska titeln är ju värd att älska.

SVT2, 3 juli

 

O.J. Simpson: Made in America

Den här enastående dokumentärserien – som handlar om O.J. Simpson, men också lika mycket om landet som skapade honom och gödde cirkusen kring honom – finns på SVT Play sedan tidigare. Men nu blir den också sommarföljetong i gammel-tv.

SVT2, 9 juli

 

 

HOME_FIRES_S2_EP1_02
Home fires

Klart man vill ha lite mer brittiskt kostymdrama att gosa in sig i. Den här serien (som blev två säsonger lång) utspelar sig i ett litet samhälle i Cheshire 1940, där hotet om en tysk invasion börjar bli ordentligt kännbart. I fokus står ett gäng engagerade kvinnor.

SVT1, 14 juli

 

Saltön

Nu är det äntligen dags för den fjärde säsongen av ”Saltön”. Serien baserad på Viveca Lärns böcker om livet på den fiktiva idylliska bohuslänska ön, vars senaste säsong sändes 2010. Folk har väntat lääänge, med andra ord. Temat för den nya säsongen sägs vara kärleksproblem – och någon kommer att dö.

SVT1, 20 augusti

 

 

Nobel-Aksel-Hennie-Tuva-Novotny©Monster

Nobel – fred till varje pris

Tuva Novotny gör en av huvudrollerna i den här norska serien om en soldat på väg hem från Afghanistan, som blir indragen i ett politiskt spel med höga insatser. Ska vara riktigt bra, sägs det. (Titeln verkar vara en ironisk passning till att landet som delar ut Nobels fredpris samtidigt tar del i blodiga konflikter.)

SVT1, 20 augusti

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB