Startsida / Inlägg

”The keepers” – komplex, gruvlig och svårt beroendeframkallande true crime

av Karolina Fjellborg
The Keepers

 

Rate

The keepers

 
Netflix

 

Del 1-4
Amerikansk dokumentärserie av Ryan White, med bl a Abbie Schaub, Gemma Hoskins, Jean Hargadon Wehner och Tom Nugent.

 

Premiär den 19 maj

 

Dryga två år efter att HBO hade premiär för hyllade ”The jinx”, och knappt ett och ett halvt år efter att Netflix kontrade med ”Making a murderer”, som blev en världsomspännande besatthet, är det dags för nästa true crime-rökare att fängsla, skrämma och, sannolikt, väcka debatt.

 
Ryan Whites ”The keepers” tar avstamp i det nästan 50 år gamla, fortfarande ouppklarade mordet på syster Cathy Cesnik. En ung nunna och lärare på den katolska flickskolan Archbishop Keough High School i Baltimore, som gick ut för att handla en kväll i november 1969 och aldrig kom tillbaka.
Vem dödade henne? Och hör mordet ihop med det på en annan ung kvinna som bragdes om livet vid samma tid?

De frågorna står i fokus i det första avsnittet, där vi introduceras för några av dem som på eget bevåg fortsätter att söka efter svar. Bland annat den grånande murveln Tom Nugent och 60-plussarna Abbie Schaub och Gemma Hoskins; två av Cesniks gamla studenter, som har ägnat många år åt fallet, och blivit imponerande skickliga amatördetektiver på kuppen.
Så långt habil true crime som vi känner genren.

Men det är sedan, i avsnitt två, som ”The keepers” växlar upp, vecklas ut och slår klorna i dig på allvar, när den före detta eleven Jean Hargadon Wehner – en kvinna som länge bara var känd som ”Jane Doe” – börjar berätta sin historia. En fasansfull, brutalt detaljerad mardröm om tortyr, upprepade våldtäkter, hot, mental manipulation, en pedofilring och religiöst maktmissbruk på skolan.

Hon menar också att den värsta plågoanden – den nu avlidne fader Joseph Maskell – tog henne till Cesniks kropp innan den officiellt hittades och sa ”Det här är vad som händer när du säger dåliga saker om folk”.

Var Cathy Cesnik nunnan som visste för mycket? Och tystades hon av krykans (våldtäkts)män innan hon kunde avslöja vad som försiggick?

Fler överlevare vittnar om Maskells skräckvälde, och ju fler lager som avtäcks i denna gruvliga härva, ju fler frågor som väcks kring vad kyrkan, polisen och andra myndigheter visste, och eventuellt hjälpte till att dölja, desto komplexare, intressantare och hemskare blir ”The keepers”. Och varje avsnitt avslutas med en cliffhanger som skickar en rakt i gapet på nästa avsnitts monstrositeter.

Det är en serie som inte stirrar sig blind på ett mord, utan vill reda ut kontexten det begicks i.
Det handlar om makt, skräck, och minnen så överjävliga att de trängts bort. Om ett korrupt, skenheligt patriarkat, och institutionerna som vänder bort blicken och sanktionerar dess övergrepp.

En sann, stark rysare som fjättrar, skrämmer och väcker asky.

 

 

Se det här också:
HBO:s true crime-dokumentär ”Mommy dead and dearest” handlar om mord, Münchausen by proxy och en extremt ohälsosam mor- och dotterrelation. Finns på HBO Nordic.

Visste du att…
… Vincent Bugliosis och Curt Gentrys ”Helter skelter”, om Manson-morden, är den bäst säljande true crime-boken i historien?

Just nu…
… väntar vi på en andra säsong av Netflix ”Making a murderer”, som förväntas komma innan året är slut.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB