Startsida / Inlägg

Klart: Då kommer säsong två av ”Jordskott”

av Karolina Fjellborg
f96c3d03-b154-4ea4-b1dd-05a1444be7d7
Moa Gammel som Eva Thörnblad på en bild från ”Jordskott” säsong ett.

 

Det blir en fin oktober i år.
SVT har nämligen avslöjat i dag att det är då vi får återvända till ”Jordskott”.

 

 

Ja, i vintras blev det klart att Henrik Björns sagolika serie ”Jordskott” skulle komma tillbaka med en andra säsong i SVT. Och i dag släpptes premiärdatumet: 15 oktober 2017.

 

Den nya säsongen tar sin början två år efter händelserna i den första, och så här sa Henrik Björn om den i december 2016:

 

– Jag hoppas och tror att de som gillade Jordskott kommer gilla säsong två. Vi själva gör det. Jag tycker vi har förnyat oss men ändå hållit oss kvar i det bekanta.

– Jag ser det lite som ett avsnitt elva, två år senare. Hur mår våra karaktärer nu? Vad har hänt på de här två åren? Hur har Eva lyckats hämta sig efter de hemska och omskakande upplevelserna efter säsong ett? Det utforskar vi.

– Vi följde Eva Thörnblad under första säsongen, men egentligen var hon i ett slags akuttillstånd nästan hela tiden.  Vi lärde aldrig riktigt känna vem hon egentligen är.  Och vem var hon innan den akuta situationen? Det är intressant att vi i de följande åtta avsnitten kan lära känna våra karaktärer mer. Där gömmer sig en massa spännande historier. Det är en av säsong tvås storheter, tycker jag.

 

 

Intressant att notera är också att ”Jordskott” i sin återkomst – precis som ”Twin Peaks” – expanderar sin värld utanför småstaden. I teasern skymtar Stockholm förbi som skådeplats.

 

– Man kan försiktigt tolka det som att fenomenen i Silverhöjd inte är begränsade till Silverhöjd…

– Det är delvis bekant och delvis nytt. Det finns vissa platser som vi gärna återser. Samtidigt ville jag inte stå och stampa i säsong ett, vi ska framåt. Det händer nya saker som måste hanteras. Skeendena i säsong ett påverkar givetvis tvåan, men det nya står på egna ben och det är nödvändigt. Annars är det ingen mening med att göra en ny säsong. Men jag försöker skapa ett universum där saker som hände för två år sen i Silverhöjd skapar ringar på vattnet nu.  Det är samma värld, allt sitter ihop på ett eller annat sätt.

 

Här är teasern som släpptes i vintras, som Björn då beskrev som ”en exklusiv och komplett liten scen som på ett sätt överlappar säsong ett och två, en scen som händer just nu i Silverhöjd”:

 

 

 

 

”Jordskott” säsong två består av åtta avsnitt och börjar alltså sändas den 15 oktober i SVT1 och SVT Play. Säsong ett på tio avsnitt finns att se nu på SVT Play.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB