Startsida / Inlägg

Netflix ”Ozark” – ett slukande mörker svårt att slita ögonen från

av Karolina Fjellborg
"Ozark". Foto: Netflix.
”Ozark”. Foto: Netflix.

 

Rate

Ozark

 

Netflix

 

Säsong 1
Amerikansk dramaserie av Bill Dubuque, med bl a Jason Bateman, Laura Linney, Julia Garner, Sofia Hublitz och Skylar Gaertner.

 

Premiär den 21 juli

 

Gillar du dina dramaserier svarta som natten?
Varsågod och slå dig ner för att binga i dig ”Ozark”, där inte en ljusglimt tar sig in.

Det är ett tystlåtet, sofistikerat drama, som utspelar sig i en våldsam värld och har mängder av förtjänster. Som en dundercast, ett raffinerat berättande där varje detalj snart visar sig betyda någonting, en miljö som känns relativt orörd i tv-dramasammanhang och ett både narrativt och visuellt mörker som hotar, slukar och inte går att skaka av sig.

Jason Bateman producerar, har regisserat flertalet avsnitt, och är med sina sarkastiska kvaliteter perfekt i huvudrollen som Marty Byrde. En slipad finansiell planerare med välsmort munläder, som strax efter att ha fått reda på en obehaglig sanning om sin hustru Wendy (Laura Linney), får reda på någonting ännu värre. Hans extraknäck som pengatvättare åt en knarkboss har gått snett, och nu är det enda alternativ han har om han vill fortsätta andas, att ta med sin fru och sina barn och flytta från Chicago till en liten turistort vid Lake of the Ozarks på Ozarkplatån i Missouri.

 
Där är hans uppgift att tvätta en enorm summa pengar åt kartellen han är intrasslad i – men då stället är långt ifrån ett idylliskt semesterparadis, utan snarare en skum håla där de flesta har anledning att vara ljusskygga, leder en dålig situation hela tiden till en annan, ännu värre.

”Ozark” är i grund och botten ett familjedrama, i ordets rätta bemärkelse, och en verklig styrka är att framför allt fenomenala Laura Linney men även Sofia Hublitz och Skylar Gaertner, som spelar barnen Charlotte och Jonah, slipper agera bihang och verkligen har mustigt material att jobba med.

Och runt familjen finns flera figurer som är svåra att slita ögonen från. Som Ruth Langmore (Julia Garner) – en ung strateg med långa fingrar från en ökänd trailer park-släkt, som kommer att spela en viktig roll i Martys affärer. En halvgalen blodhund till FBI-agent (Jason Butler Harner). Och den allvarligt sjuke, ofta nakne man (Harris Yulin) som hyr ut sitt hus till familjen Byrde med villkoret att han själv får bo kvar tills han dör.

 
”Ozark” har på förhand utsetts till nya ”Breaking bad”. Och på sätt och vis håller serien faktiskt för den jämförelsen.
Den bryter visserligen ingen ny mark på det sätt som Vince Gilligans serie gjorde – men den är bra. Riktigt seriöst bra.

 

 

Se det här också:
En annan serie som blandar brottslighet med familjedrama på förnämligt sätt är ”Ray Donovan”. Finns på HBO Nordic (och den 1 augusti landar de tre första säsongerna på Viaplay).

Visste du att…
… Jason Bateman började sin skådespelarkarriär som föräldralös pojke i ”Lilla huset på prärien”?

Just nu…
… väntar vi på att få se Bateman i en femte säsong av kultiga sitcomen ”Arrested development”, som lär få premiär på Netflix 2018

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB