Hellre TV4:s avdammade gamla ”Klassfesten” än SVT:s forcerade ”Duellen”
av
SVT har tagit i från tårna. Men TV4:s nyväckta gamla 90-talskoncept ”Klassfesten” lär vinna slaget om lördagsunderhållningen mot hopplöst ansträngda ”Duellen”.
Hösten är här, och alltså är det dags för det stora helgunderhållningsslaget om landets familjer att bryta ut mellan SVT och TV4.
TV4 lär vinna. I alla fall vad gäller lördagarna.
För medan SVT:s ”Duellen” tar i från tårna för att visa oss forcerade dueller vi ”aldrig tidigare sett”, men ju faktiskt inte vill se heller, glider TV4:s ”Klassfesten” förbi som ett inte bara betydligt mer avslappnat, utan även mer underhållande alternativ.
Och då har man inte ens brytt sig om att försöka kläcka en ny idé.
Programmet gick i TV3 redan i slutet av 90-talet under namnet ”Den stora klassfesten”, och har nu väckts ur sin slummer för TV4:s räkning.
Alltid pålitliga Renée Nyberg tar emot två kändisar åt gången, som sedan får ta en tur genom minnenas allé och prata om sin skoltid, samtidigt som de tävlar i ämnen som samhällskunskap, musik och matte.
Deras gamla klasskompisar sitter i publiken och kommer med inspel, och kända figurer dyker upp som gästlärare.
Det blir moment som kvartsamtal, prov, examen, och så vidare.
Maria Lundqvist och Morgan Alling gästar premiärprogrammet och bjussar på det som förväntas av sådana som dem i sammanhang som det här; lite snusk, lite trams, lite fysisk komik, snubbel och charader.
Bland kommande gäster finns några av de gamla vanliga linslössen som valsar runt lite lagom övertända i precis alla svenska underhållningsprogram (ingen nämnd, ingen glömd), men också några mer oväntade namn.
Själv ser jag mest fram emot att få höra Dragomir Mrsic – som råkar ha en av Sveriges coolaste röster, men framför allt känns helt outsliten i sådana här sammanhang – prata om sina skolår.
”Klassfesten” är verkligen inte formatet som ställer allt vi trodde att vi visste om bred svensk helg-tv på ända. Men det gör inte anspråk på att vara det heller.
Och i duell mot ”Duellen” – som slår på stora trumman utan att vara behörig att vara ens i närheten av den – vinner en lektion i hederlig gammal munter studiounderhållning med ett proffs vid rodret lätt.