Startsida / Inlägg

Hösten i SVT: Nytt från ”Historieätarna” – och 11 andra favoriter

av Karolina Fjellborg
"Erik och Lotta emigrerar", premiär den 7 december.
”Erik och Lotta emigrerar”, premiär den 7 december.

 

 

Hösten i SVT har precis presenterats.
Det är en diger lunta – men jag har plockat ut ett dussin russin ur kakan.
Bland annat nytt från ”Historieätarna”-gänget, din nya ”artister tolkar låtar”-favorit, kostymdramat vi kommer att älska – och bantande hundar…

 

 
1. Arvinge okänd

I den här serien söker Kattis Ahlström och Niklas Källner upp människor som inte vet att de har ett arv att hämta ut. Det handlar om pengar såklart, men också om att nysta upp livsöden och få reda på var, när och varför familjer splittrades, och jag tror att detta kan bli tämligen fint.

Premiär den 24 augusti.

 

 

 

 

2. Ebbots ark

Här har vi ett koncept som kan ha potential att få hela svenska folket att bli till sig i trasorna à la ”Jills veranda” (som för övrigt kommer tillbaka med en ny säsong den 15 november) och ”Så mycket bättre”. Ebbot Lundberg är kapten på skutan TS Westkust, på vilken han bjuder ombord artister som Miriam Bryant, Veronica Maggio, Tommy Körberg, Loreen, Rebecca & Fiona och Ola Salo. Varje artist har med sig ett soundtrack som är starkt kopplat till en viktig händelse i livet (typ ”the soundtrack of their lives”, fattar ni?). Tänk samtal om livet, tolkningar av favoritlåtar och somriga västkustmiljöer.
Folk kommer att älska det.

Premiär den 17 september.

 

 

 

1920vartidarnu-jpg
3. Vår tid är nu

Åh, den här kommer vi bänka oss framför. Ett kostymdrama från proffset Ulf Kvensler, med bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren och Peter Dalle på rollistan, som tar avstamp i fredsdagen 1945, och beskrivs som en familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp. I centrum står familjen Löwander, som driver en av de finare restaurangerna i hjärtat av Stockholm men nu står inför slitningar i en ny – ljusare men också omvälvande – tid.
En av SVT:s största dramasatsningar någonsin, som vi redan på förhand vet blir åtminstone två säsonger lång. Den ser superelegant ut och att gissa på en hit känns inte speciellt våghalsigt.

Premiär den 2 oktober.

 

 

 

4. Who by fire?

First Aid Kit tolkar Leonard Cohen på Dramaten, tillsammans med gäster som Annika Norlin och Frida Hyvönen. Det lät på förhand som ett magiskt koncept och recensionerna blev också förväntat begeistrade i våras. Snart i en tv nära dig.

Sänds den 10 oktober.

 

 
5. Bästa mannen

Den moderna manligheten verkar ha det lite jobbigt. SVT tycker att vi måste prata om den och det har de nog kanske rätt i. Fredrik Önnevall snackar därför, tillsammans med maskulinitetsforskaren (en riktig power-jobbtitel) Thomas Johansson, om våld, jämställdhet och känslor, med män som Mikael Tornving, Bob Hansson, Musse Hasselvall och Alexander Bard.
Ett gott initiativ. Även om risken väl är att det mest blir kvinnor som tittar…

Premiär den 12 oktober.

 

 

 

JordskottII

6. Jordskott

Hurra! En av de senaste årens absolut häftigaste och djärvaste svenska dramaserier är tillbaka med en andra säsong.
Synopsis lyder:
”Eva har lämnat den trolska skogen bakom sig och återvänt till storstadens grå betong. Men när naturens mytiska krafter hittar henne tvingas hon konfrontera sina mörkaste minnen för att rädda sig själv och dem hon älskar.”
Kan bli hur konstigt och härligt som helst.

Premiär den 15 oktober.

 

 

 

7. Första dejten

SVT:s historia med dejtingserier är verkligen inte fläckfri, men här har vi en som faktiskt kan funka. ”Första dejten” går ut på att ”noggrant matchade singlar” (förhoppningsvis noggrannare än de i ”Gift vid första ögonkastet”…) i olika åldrar träffas på en första middagsdejt, medan kamerorna fångar allt, flugan på väggen-style. Efter dejten får alla par svara på frågan ”Vill ni träffas igen?”.
Den brittiska förlagan finns att se på SVT Play under titeln ”Första dejten: England”.

Premiär den 30 oktober.

 

 
8. Full patte

Så väldigt kul att en så edgy och avig serie som Bianca och Tiffany Kronlöfs och Sara Haags ”Full patte” har fått den kredd och de tittare den förtjänar och tagit sig hela vägen till en tredje säsong. Den här gången flyttar figurerna ut på vischan där tydligen natur och gröna vågen lockar.

Premiär den 31 oktober.

 

 
9. Grotescos sju mästerverk

I princip vad som helst kan hända när det excentriska humorkollektivet Grotesco – bestående av bland andra Per Andersson, Henrik Dorsin, Per Gavatin, Emma Peters och Rikard Ulvshammar – släpps lös. Är därför oerhört nyfiken på vad ”Grotescos sju mästerverk” har att bjuda på.
SVT lovar ”ett surrealistiskt kammarspel, en musikal, en mockumentär, en stillsam novellfilm, en metathriller, en valvaka och ett supertramsigt sketchavsnitt”, som alla handlar om ”svensk mentalitet och vardag, och om hur Sverige förändras”.

Premiär den 3 november.

 

 
10. Sveriges fetaste hundar

Okej, jag är egentligen inte alls så säker på den här, men SVT verkar i alla fall ha försökt tänka utanför sin box. På gott och förmodligen också ont… Tjocka jyckar som ska gå ner i vikt, alltså. Också en form av public service, antar jag. Kan höra ljudet av sågar redan nu men klart man måste kolla in hur i hundan de har tänkt.

Premiär den 8 november.

 

 

 

11. Bye bye Sverige

Japp, jag har sparat det bästa till nästan sist. ”Historieätarna”-snillena Erik Haag och Lotta Lundgren har gjort ett nytt program tillsammans! I ”Bye bye Sverige” provar de livet som emigranter. De testar både livet i det Sverige som nästan en fjärdedel av befolkningen lämnade, livet under den långa resan över det stora havet, och livet i det nya landet. Olof Wretling och Kakan Hermansson är också med, och tanken här är alltså att vi ska komma ihåg att en gång var det VI som var flyktingvågen.

Premiär den 7 december.

 

 
12. Köttets lustar

Henrik Schyffert äter mycket kött, och är också jägare. Men hans son Limpan tycker att han ska minska sin köttkonsumtion och sluta hyckla med sitt köttätande, och har därför gett honom en utmaning: Lär känna ett djur, förstå det – och sedan kan du döda och äta upp det.
Det här sticker ut, tycker jag, och känns spännande. Intressant både för grönsakshetsare och köttfrossare.

Premiär den 7 december.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB