Startsida / Inlägg

Galatippning: Alexander Skarsgård har superchans på en Emmy i natt

av Karolina Fjellborg
Alexander Skarsgård i "Big little lies". Foto: HBO.
Alexander Skarsgård i ”Big little lies”. Foto: HBO.

 

 

I natt är det Emmygala och Alexander Skarsgård har chans på en statyett för sin insats i ”Big little lies”.
Han har faktiskt en stor chans.
Jättestor, till och med.

 

 

Emmygalan har blivit allt mer svårtippad de senaste åren, med fler nominerade och allt fler och bättre tv-serier.
Men en statyett för vår svenske hjälte Alexander Skarsgård – som alltså är nominerad i kategorin bästa manliga biroll i en miniserie eller film för sin roll i HBO:s ”Big little lies” – känns definitivt mycket sannolik.

Hans största konkurrenter borde vara Stanley Tucci eller Alfred Molina, båda för ”Feud: Bette and Joan”, och ”Fargos” David Thewlis kan segla upp och bli farlig som högoddsare. Men jag kryssar ändå i Skarsgård som vinnare.

Han var enastående obehaglig och bra som hustrumisshandlaren Perry Wright – en man att älska att hata mitt bland alla strålande kvinnoporträtt. Och även om hans penischock – ni vet den som höll på att välta internet i mars – i sig kanske inte var något solklart Emmybete, får man ju ändå säga att den gjorde avtryck.

På det stora hela ligger ”Big little lies”, som verkligen lyckades skapa surr under sina sju veckor, oerhört bra till inför galan.
I kategorin bästa miniserie går den upp mot fyra andra serier, varav åtminstone tre – ”Fargo”, ”Feud: Bette and Joan” och ”The night of” – alla var lysande. Det är med andra ord stenhård konkurrens – men ”Big little lies” tar sannolikt hem det.

Och Nicole Kidman och Laura Dern är båda favorittippade för att vinna bästa kvinnliga huvudroll respektive biroll för samma serie.

Bästa manliga huvudroll i miniserie/film-kategorin borde gå till Riz Ahmed eller John Turturro, som båda var fantastiskt bra i ”The night of”. Men många verkar tro på Robert De Niro för hans roll som Bernie Madoff i HBO-filmen ”The wizard of lies”.

 

 

 

Elisabeth Moss i "The handmaid's tale". Foto: Hulu.
Elisabeth Moss i ”The handmaid’s tale”. Foto: Hulu.

 

Vad gäller det tyngsta priset – bästa dramaserie – är ingenting givet ett år då den verkligt stora elefanten ”Game of thrones” saknas i racet.

Jag håller på rysliga och rysligt angelägna ”The handmaid’s tale”, men ”Stranger things” lär också ligga bra till, och juryn skulle i år också kunna göra något så ovanligt som att ge den Emmyn till en serie från en av de stora marksända kanalerna; till NBC och ”This is us”.

Och tar inte ”This is us” det absoluta toppriset, ser det i alla fall ut som att den seriens Sterling K. Brown tar hem bästa manliga huvudroll – även om jag personligen anser att antingen Bob Odenkirk (”Better call Saul”) eller Matthew Rhys (”The Americans”) borde stå på tur för det priset.

På damsidan borde Elisabeth Moss vara självskriven för sin roll i ”The handmaid’s tale”.
Och birollspriserna bör gå till ”Westworlds” Thandie Newton och ”The crowns” John Lithgow.

 

 

 

Donald Glover i "Atlanta". Foto: FX.
Donald Glover i ”Atlanta”. Foto: FX.

 

På komedifronten skulle ”Atlanta” kanske vara det vaknaste valet som bästa komediserie, men jag sätter mina slantar på ännu en vinst för min superfavorit ”Veep”, som bara blir mer och mer aktuell ju tokigare verklighetens amerikanska politik blir.

Och även om det finns ett helt gäng härliga komedienner med på listan över de nominerade till bästa kvinnliga huvudroll i en komedi (som ”Better things” Pamela Adlon och ”Unbreakable Kimmy Schmidts” Ellie Kemper) är det svårt att se att någon annan kan vinna så länge ”Veeps” geniala Julia Louis-Dreyfus finns med i spelet.
Hon är helt enkelt en gigant.

Vad gäller männen i samma kategori skulle det inte förvåna om Jeffrey Tambor går hem med ännu en Emmy för sin enastående insats i ”Transparent”. Men hans roll är onekligen mer dramatisk än komisk, och känslan är att juryn kommer byta spår i år och i stället välja ”Atlantas” Donald Glover.
Och räknas ut helt ska inte heller ”Master of nones” Aziz Ansari.

Birollspriserna tror jag går till ”Saturday night live” båda två, efter ett superår för den anrika humorserien. Kate McKinnon på damsidan, och på herrsidan Alec Baldwin – som har haft det oerhört tacksamma jobbet att parodiera Donald Trump ett år som detta.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB