Startsida / Inlägg

Recension: ”Ack Värmland” fortsätter att underprestera

av Karolina Fjellborg
Foto: Pär Bäckstrand/TV4.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4.

 

 

Rate

Ack Värmland

 

TV4

 

Säsong 2, del 1-3
Komediserie av Ulf Malmros, med bl a Mia Skäringer, Ida Hallquist, Johan Östling, Björn A Ling och Sussie Eriksson.

 
Premiär den 20 oktober

 

Anette (Mia Skäringer) och hennes dotter Fanny (Ida Hallquist) är precis på väg att återvända till jobbet på salongen efter att ha varit föräldralediga, så det är dags för deras lite slashasiga pojkvänner Ola (Johan Östling) och Pontus (Björn A Ling) att påbörja sin pappaledighet.

Där är vi när ”Ack Värmland” börjar på sin andra säsong.

Ulf Malmros komediserie om livet i lilla värmländska Molkom gick som tåget för TV4 våren 2015. Och det lär den göra nu också, eftersom det vi får, såklart, är mer av det som gick hem så bra i de så kallade stugorna sist.
Vilket funkar och är godkänt – ”Ack Värmland” är sällan direkt dålig – men ändå inte riktigt räcker till.

Inte för en serie som skulle kunna vara en modern svensk, Malmrosk motsvarighet till, säg arbetarklassklassikern ”Roseanne” (vilket vi verkligen skulle kunna behöva just nu, i ett land där de sociala klyftorna håller på att bli till avgrunder och landsbygden snart är omöjlig att jobba, bo och bilda familj i), om den inte vore så rädd för lite vemod i botten. Om den inte förlitade sig så mycket på att värmländskans inneboende lustighet maskerar bristen på verkliga komiska knorrar. Om den inte vore så upptagen, och kanske framför allt så förbaskat nöjd, med att spela det säkert med harmlös humor om den bonniga tillvaron runt korvkiosken.

Visst finns det en hel del att uppskatta. Ulf Malmros har alltid haft öga för älskvärda, lite hopplösa karaktärer och dråplig lokalfärg och det har han även här. Lotta Tejle och Bengt Alsterlind är briljanta i det lilla som de obehagligt sexfixerade grannarna, som i ett av de nya avsnitten ägnar sig åt någon sorts bisarr knullsäkring av en husvagn. Många repliker är ganska roliga, åtminstone i teorin. Och framför allt är Mia Skäringer rätt fenomenal i huvudrollen som Anette, vars bittra överläpp verkar leva ett helt eget liv.

Men känslan av att det här borde vara vassare än vad det faktiskt är, att ”Ack Värmland” liksom borde släppa sargen, eller i det här fallet kanske rättare sagt korvkiosken, är genomgående.

 

 

Se det här i stället:
”Mäklarna”, som Ulf Malmros skrev tillsammans med Lars ”Vasa” Johansson, håller fortfarande. Finns på dvd.

Visste du att…
… Lotta Tejle nominerades till en Emmy för sin roll i ”30 grader i februari”?

Just nu…
… väntar vi förstås ivrigt på att få se Mia Skäringer i ”Solsidan”-filmen, som har biopremiär den 1 december.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB