Startsida / Inlägg

Recension: ”Stranger things” är tillbaka – lika retroromantisk och mysrysig som förväntat

av Karolina Fjellborg
Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

 

 

 

Rate

Stranger things

 

Netflix

 
Säsong 2
Skräckdrama/science fiction av Matt och Ross Duffer, med bl a Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown och Noah Schnapp.

 

Säsongspremiär den 27 oktober

 

Förra sommaren dök 80-talsomkramningen ”Stranger things” upp mer eller mindre från ingenstans, för att snart bli ett fenomen på allas läppar. När serien nu är tillbaka är den däremot en av årets mest efterlängtade, vilket gör förutsättningarna helt annorlunda.
Bröderna Duffer har passande nog tagit sig an den utmaningen med en metod som i sig andas 80-tal, och i princip gjort en blockbuster-uppföljare i serieformat. Större, starkare och snabbare (när den väl kommer i gång efter en ganska långsam inledning), och med en utveckling av mytologin från den första säsongen.

Vissa delar är svagare än sist, andra faktiskt starkare, och som helhet är nya ”Stranger things” precis så retroromantisk (arkadspel! Mötley Crüe! Ghostbusters!), underhållande och rysmysig som det var rimligt att förvänta sig.

 

 

Netflix är livrädda för spoilers, så jag tassar fram, men så här mycket bör vara tryggt att säga om handlingen:

 
Vi återvänder till lilla Hawkins, Indiana, runt halloween 1984, ungefär ett år efter händelserna i den första säsongen. Will Buyers (Noah Schnapp) må ha lämnat den otäcka parallellvärlden ”The Upside Down” rent fysiskt, men precis som vi förstod redan i slutet av säsong ett, står allting inte rätt till med honom. Han är djupt traumatiserad, och står dessutom i någon sorts märklig förbindelse med det jättelika monster som utgör ett nytt hot mot staden.

Will och hans vänner Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) och Lucas (Caleb McLaughlin) utgör fortfarande seriens bultande, nördiga hjärta, och alla fyra unga skådespelare är perfekta i allt matigare roller. Suveräna Winona Ryder är ett knippe trasiga nerver som Wills allt mer desperata mamma Joyce, och David Harbour är om möjligt ännu bättre än sist som polischefen Jim Hopper, stor och bufflig men med ett hjärta av guld.

Eleven (Millie Bobby Brown) är tillbaka men jag får inte säga var hon har varit eller vad hon har för sig – men vad jag kan säga, är att hennes lite tålamodsprövande storytråd faktiskt länge är en av den nya säsongens svagare.

Och stackars Barb då? Nej, hon är inte bortglömd. Nancy (Natalia Dyer) och Jonathan (Charlie Heaton) söker upprättelse för hennes död genom egna efterforskningar.

 

Bland de nya karaktärerna finns den nyinflyttade spel- och skatetjejen Max (Sadie Sink), som fångar Dustins och Lucas intresse, och hennes odräglige äldre styvbror Billy (Dacre Montgomery). Och för en serie som älskar sina 80-talsklassiker, är det förstås klockren rollbesättning med ”Dödskallegängets” Sean Astin och Paul Reiser från James Camerons universellt hyllade uppföljare ”Aliens” som viktiga nytillskott.

Astin spelar Joyces nya, lite töntiga pojkvän Bob och Reiser är doktor Owens – som har i uppdrag att städa upp röran som doktor Brenner lämnade efter sig på det suspekta statliga laboratoriet i Hawkins, och också försöker reda ut vad det är för fel på Will.

 

”Stranger things” återuppfinner inte direkt sitt koncept. Men det är fortfarande synnerligen vinnande.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB