Startsida / Inlägg

”Gilmore girls” möter ”Mad men” i pärlan ”The marvelous Mrs. Maisel”

av Karolina Fjellborg
Rachel Brosnahan i "The marvelous Mrs. Maisel". Foto: Amazon.
Rachel Brosnahan i ”The marvelous Mrs. Maisel”. Foto: Amazon.

 

 

Rate

The marvelous Mrs. Maisel

 

Amazon Prime Video

 

Del 1-2
Dramakomedi av Amy Sherman-Palladino, med bl a Rachel Brosnahan, Michael Zegen, Alex Borstein, Tony Shalhoub och Marin Hinkle.

 

Premiär den 29 november

 

 
Ni som går och hoppas på ännu en ny ”Gilmore girls”-vända på Netflix – kolla in den här nya pärlan från skaparen Amy Sherman-Palladino.

Skådeplatsen är 1958 års New York, där vår hjältinna Miriam ”Midge” Maisel (”House of cards” Rachel Brosnahan) lever en välbärgad tillvaro som den perfekta hemmafrun på Manhattan.

Hon uppfostrar två barn och tar hand och hemmet med ett ständigt leende på läpparna, charmar alla hon möter, mäter lår och höfter varje dag för att hålla koll på vikten, går upp tidigt för att hinna sminka sig innan hennes man Joel (Michael Zegen) vaknar – och ger honom stöd och feedback i hans försök att på kvällstid lyckas som ståuppkomiker på en klubb i Greenwich Village.

Han är dock tämligen talanglös, och efter ett uppträdande som blir katastrofalt för hans känsliga ego lämnar han Midge, samtidigt som han upplyser henne om att han har en affär med sin betydligt yngre sekreterare.

Midge vänder sig till sina föräldrar (Tony Shalhoub och Marin Hinkle) – vars societetsängsliga beteende är som hämtat ur ”Gilmore girls” – som dock genast undrar vad hon har gjort för fel.

Efter att ha dränkt sina sorger i vin raglar Midge in på klubben och upp på scenen där hennes man nyss har bombat. Hon visar sig vara en naturbegåvning, och den vresiga Susie (Alex Borstein), som jobbar på klubben och har ett öga för talanger, börjar bearbeta henne för att bli nästa stora akt.

Brosnahan är underbar i titelrollen, birollerna är helfestliga, och de första avsnitten är tillräckligt ljuvliga för att övertyga om att ”The marvelous Mrs. Maisel” blir en höjdare.
Personligen tycker redan mer om den än vad jag någonsin gjorde om ofta lite väl självmedvetna ”Gilmore girls”.

Gammaldags komedicharm, ”Mad men”-tjusning och fläckfritt 50-talsdesignade kläder och miljöer blandas med Sherman-Palladino-typiskt kvick dialog och ett feministiskt budskap om hur kvinnors potential kvävs av konventioner och restriktioner, som är lika angeläget nu som då.

Amazon har haft den goda smaken att beställa ytterligare en säsong efter den här första.

 

 

Se det här också:
Tidig ståupp får du även i Jim Carrey-producerade ”I’m dying up here”, som finns på HBO Nordic.

Just nu…
… ser du kvinnor som är betydligt coolare än vad som förväntas av dem även i västernserien ”Godless” (Netflix) och kriminalkomedin ”Enkelstöten” (TV4).

Visste du att…
… Alex Borstein spelade rollen som Sookie St. James (som sedan togs över av Melissa McCarthy) i ”Gilmore girls” pilotavsnitt, och sedan gjorde två andra roller i samma serie?

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB