Startsida / Inlägg

Årslista: De 20 bästa tv-serierna 2017

av Karolina Fjellborg
collageserier

 

 

Bonusfamiljer, drakar och 80-talswrestling. Ett mordmysterium bland mammor, det allra snyggaste svenska kostymdramat och en ny sorts västern.
Och på toppen tronade en hårresande feministisk mardrömshistoria.
Här är de bästa tv-serierna 2017.

 

 

"The handmaid's tale". Foto: Hulu.
”The handmaid’s tale”. Foto: Hulu.

1. The handmaid’s tale

Serien som borrade sig djupast in i både hjärtat, magen och huvudet – och stannade kvar där – var den här dystopiska mardrömmen baserad på Margaret Atwoods bok, om ett nära framtida, totalitärt, religiöst fanatiskt och extrempatriarkaliskt USA där kvinnor har förslavats och helt förlorat rätten till sina egna kroppar. Elisabeth Moss var förkrossande bra i huvudrollen, och många, för många, skrämmande paralleller fanns att dra till verkligheten.

HBO Nordic

 

 

"Game of thrones". Foto: HBO.
”Game of thrones”. Foto: HBO.

2. Game of thrones

Mitt i sommaren dundrade tv:s ohotat mäktigaste monster in och röt så att det dånade över hela tv-världen. Vi fick lite färre avsnitt än vanligt – men de var fyllda till brädden med ond, bråd död, drakar, white walkers, smutsigt maktspel och stora, blodstänkta strider. Förväntan på finalsäsongen är härmed mastodondisk.

HBO Nordic

 

 

"Big little lies". Foto: HBO.
”Big little lies”. Foto: HBO.

3. Big little lies

Svärta, humor, snaskig såpa och ett snårigt mordmysterium bland alfamammor i privilegierad kustmiljö. De intressanta, välskrivna kvinnorollerna var många, filmstjärneglansen bländande, och Alexander Skarsgård gjorde en Emmyvinnande insats som svin. ”Big little lies” hade ta mig tusan allt. Man tackar och bugar för att det blir en säsong två.

HBO Nordic

 

 

"Bonusfamiljen". Foto: SVT.
”Bonusfamiljen”. Foto: SVT.

4. Bonusfamiljen

Felix Herngren (med flera) gjorde den ultimata svenska dramakomedin med den här skildringen av moderna, trassliga familjeförhållanden. Med perfekt tonträff mellan salt och sött, folkligt och vasst, och en rollista som var som en dröm. Allra bäst var Petra Mede och Fredrik Hallgren som ex med väldigt olika inställning.

SVT

 

 

"Grotescos sju mästerverk". Foto: SVT.
”Grotescos sju mästerverk”. Foto: SVT.

5. Grotescos sju mästerverk

Den inledande, geniala musikalen om flyktingkrisen lade ribban omöjligt högt. Trodde man. Men följande genreväxlande halvtimmar – om olika sidor av svensk mentalitet i dag – var alla så knivskarpa att man tappade hakan, gång på gång. Som kammarspelet om föräldramötet, och det psykologiska dramat om humorvärldens grabbklubb. Mästerverk, minsann.

SVT

 

 

"The crown". Foto: Netflix.
”The crown”. Foto: Netflix.

6. The crown

Claire Foy gör en makalös rollprestation i Peter Morgans ståtliga, minutiöst välgjorda kostymdrama om drottning Elizabeth II:s liv, familj och styre, och premiärministrarna som avlöst varandra under hennes år vid makten. Säsong ett var bra, men säsong två var rent majestätisk. Nu sug efter säsong tre, där Olivia Colman tar över huvudrollen.

Netflix

 

 

"The Deuce". Foto: HBO.
”The Deuce”. Foto: HBO.

7. The Deuce

Ingen gör urban sjaskighet och socialt kommenterade som David Simon. Och medan hans magnum opus är och förmodligen förblir ”The wire”, är den här historien om porrboomen i 70-talets New York betydligt lättillgängligare. Med superspel av Maggie Gyllenhaal och James Franco i dubbla roller som tvillingbröder.

HBO Nordic

 

 

"Godless". Foto: Netflix.
”Godless”. Foto: Netflix.

8. Godless

Inte sedan HBO:s ”Deadwood” lades ner abrupt har en västernserie skjutit så skarpt som den här visuellt löjligt tjusiga, både klassiska och nytänkande historien om en mordisk gängledare, hans drömmiga förrymda protegé och en stad full av hårda kvinnor med puffror. Merritt Wevers Mary Agnes, som drog snabbare än sin egen skugga, var årets klart coolaste.

Netflix

 

 

"GLOW". Foto: Netflix.
”GLOW”. Foto: Netflix.

9. GLOW

Medan ”Orange is the new black” hade ett mellanår, kom ”GLOW” (producerad av ”OITNB”-skaparen Jenji Kohan) och stal showen som den lite lättsammare lillasyrran. Även här spelade en lysande ensemble en brokig skara kvinnor på en traditionellt manlig arena – men fängelset var bytt mot wrestlingscenen, och nutid mot 80-tal. Stora hår, spandex och systerskap.

Netflix

 

 

"Vår tid är nu". Foto: SVT.
”Vår tid är nu”. Foto: SVT.

10. Vår tid är nu

Man visste inte hur mycket man faktiskt hade saknat ett riktigt påkostat svenskt kostymdrama förrän man såg första avsnittet av SVT:s übereleganta serie om den välbärgade krögarfamiljen Löwander och de som jobbar för dem. Men nu vill man ju absolut inte vara utan det, eftersom precis ALLT sitter. Toppskådisar, kostymering med klass och tidlösa teman.

SVT

 

 
På plats 11-20:

”Fargo” (HBO Nordic), ”Veep” (HBO Nordic), ”The leftovers” (HBO Nordic), ”Better call saul” (Netflix), ”Master of none” (Netflix), ”Mindhunter” (Netflix), ”Line of duty” (SVT), ”Feud: Bette and Joan” (HBO Nordic), ”Stranger things” (Netflix), ”Narcos” (Netflix).

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB