Startsida / Inlägg

”Talang 2018”: Hovmästaren, det är ett nättroll i mitt fredagsmys

av Karolina Fjellborg
Foto: TV4.
LaGaylia Frazier, Alexander Bard, Bianca Ingrosso och David Batra. Foto: TV4.

 

”Talang 2018”. Fredagsmys för hela familjen med sång, dans, svärdslukare, magiker, imitatörer – och ett nättroll i jurybåset.

 

”Talang” är tillbaka. Med Bianca Ingrosso som ny jurymedlem i Kakan Hermanssons ställe, men i övrigt med samma upplägg som visade sig fungera bra för TV4 förra våren.

Stora, yviga känslor och gråtfester där sentimentaliteten når Hollywoodrulle-nivåer, en och annan pellejöns inklämd mellan de ”oväntade” superbegåvningarna (som man kan speja på en kilometers avstånd eftersom de alltid introduceras på ett helt annat sätt än stolpskotten) och en jury med licens att spela över. Med besked.

I alla fall LaGaylia Frazier och Bianca Ingrosso tappar hakor, faller pladask, går upp i limningen och smäller av som om de vore på turné med ett amatörteatersällskap. Det är öppna spjäll, oavbrutet.

Det är renons på proportioner och manipulativt värre såklart. Men som familjeunderhållning – en genre man som förälder och fredagstrött sannerligen inte har råd att vara kräsen, eller ens tänkande, i – fungerar den här hybriden av pajaserier, söta barn, smör, snyfthistorier och gåshudsduktiga sångare trots allt helt okej.

I premiärprogrammet fick vi bland annat se läraren Cong Vo som sjöng en mattelåt (som tagen ur en sketch med politiskt inkorrekta stereotyper), en breakdansande knatte, en tonårig operasångerska, en norsk saxslukare, en klart begåvad imitatör, någon mindre begåvad humorist, och en liten kille som helt otippat sjöng skiten ur en Ariana Grande-låt.
Något för alla, så att säga.

 

Men, akten alla pratar om i den här cirkusen är förstås provokatören Alexander Bard. Låtskrivare, producent, debattör, föreläsare och – som vi som kallar en spade för en spade säger – nättroll.

En namninsamling har alltså startats för att få TV4 att ge honom kicken som jurymedlem, på grund av hans tvivelaktiga Twitter-aktivitet i allmänhet och hans uttalanden under metoo-hösten i synnerhet, då han har agerat någon sorts försvarare för historiens alla stackars män som har anklagats för sexförbrytelser av lögnaktiga kvinnor.

Känns han fräsch som jurymedlem i ett familjeprogram?
Inte direkt. Män som kallar kvinnor för horor är dåligt fredagsmys.

Men faktum är ju samtidigt att det vore fruktansvärt ängsligt av TV4 att sparka honom i det här läget, och att det kan bli himla konstigt i längden om folk ska bli av med jobben baserat på vad andra människor har för åsikter om deras åsikter. Hur smaklösa de än är.

Men med det sagt är det numera omöjligt att ta Bard på allvar. Att ens orka lyssna på honom svårt.
Och bäst i juryn är snarare David Batra, som är som en trygg, sansad och humoristisk hamn att vila i mellan Fraziers och Ingrossos överspel och Bards storhetsvansinne.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB