Startsida / Inlägg

”Anders knackar på” i TV4 – idiotisk inledning, men Lill-Babs är härlig

av Karolina Fjellborg
Foto: Pär Bäckstrand/TV4.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4.

 

I kväll är det premiär för ”Anders knackar på” i TV4.
Ha överseende med den orimliga inledningen, där Anders Öfvergård kör till Järvsö utan att ”ha en aning om” vem han ska hem till.
Ja, vem KAN det vara?

 
Arga snickaren vill inte vara arg längre. Han vill prata, inte skrika, och inte bara bygga hus utan lära känna människorna som bor i dem.

Det är utgångspunkten för nya livsstilsserien ”Anders knackar på” i TV4, där Anders Öfvergård flyttar in hos folkkära svenskar, för att lära känna dem, samtala och, såklart, fixa fallfärdiga amatörlösningar i deras hem.
Tänk ”Berg flyttar in”, fast med en verktygslåda under armen och ett gäng hantverkare i kulisserna. Vilket med andra ord betyder en skaplig avlöningsdag för kändisarna som ställer upp i programmet.

Vilka det är som har ställt upp ska för övrigt föreställa förbli hemligt för Öfvergård tills han träffar dem. Han får en adress att åka till, och går sedan husesyn och läser ett brev där den hemliga avsändaren beskriver vad hen behöver hjälp med. Och sedan hoppar personen i fråga fram som en total surpris.
Ett upplägg som kanske kommer verka trovärdigt i de fall programledaren kör runt i, säg Stockholmstrakten, där det vimlar av kändisar, men blir som en övning i slutledningsförmåga för idioter i premiärprogrammet, då Öfvergård kör till Järvsö, knatar in i ett hus och försöker låtsas som att han inte har en aning om vem som kan bo där.

”Det känns som att det kanske är någon äldre som bor här”, spekulerar han.

Ja, det är klart som fan att det är någon äldre EFTERSOM DET HELT UPPENBART ÄR LILL-BABS – SOM ÄR 80 ÅR.

Herregud, han kunde i princip lika gärna ha rullat in på Drottningholms slott, kliat sig demonstrativt i huvudet och börjat dilla om att det känns som att det bor någon med tillgång till en himla massa pengar där.

Ett klassiskt fall av att behandla sina tittare som idioter.

 

Men, i övrigt känns ”Anders knackar på” som ett anständigt livsstilsprogram, varken mer eller mindre. Inget nytt under solen, men en trivsam hybrid av hemma hos-reportage, kändisar snackar om livet-möte och ”Arga snickaren VIP”.

Och alltid härliga Barbro Svensson är precis som väntat en varm och intressant första värd.
Samtalens fokus på karriär kontra föräldraskap lämnar visserligen öppet mål för retoriska frågor om huruvida hon hade fått prata om samma saker om hon hade varit man – men å andra sidan känns det ju rätt uppenbart att det faktiskt inte hade varit samma sak heller, vare sig för henne själv eller för hennes barn, om hon hade varit en ständigt turnerande pappa på 50-, 60- och 70-talen.

 

Nästa vecka flyttar Anders in hos alla köttbitars skräck Per Morberg. Något säger mig att det blir ett lite annat tonläge.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB