Startsida / Inlägg

Golden Globe 2018: Mycket känslor, få överraskningar

av Sandra Wejbro

Ännu en lång natt av galavak är över. Men det blev ett lite annorlunda Golden Globe efter en höst av #metoo och avslöjanden av mäktiga Hollywoodmäns övergrepp.

På röda mattan bar (nästan) alla svart. Effektfullt så klart.

Seth Meyers öppningsmonolog handlade till stor del om skandalerna och han namngav några stora spelare – Harvey Weinstein, Kevin Spacey och Woody Allen.

Många hyllade #metoo i sina tal. Natalie Portman presenterade ”bästa regi” – en kategori som blivit kritiserad eftersom alla nominerade var män – genom att säga ”här är alla män som är nominerade”, en tydlig pik.

Men störst av alla var som vanligt Oprah Winfrey. Hon fick stående ovationer när hon talade om Recy Taylor, kvinnan som 1944 blev gruppvåldtagen av sex vita män och sedan förgäves kämpade för upprättelse. Dokumentären ”The rape of Recy Taylor” från 2017 (oklart om den får svensk premiär) handlar om fallet.

Vad kan man säga om vinnarna då?

De flesta ganska väntade. I tv-kategorierna hade jag tippat de flesta rätt (not so humble brag). ”Big little lies” (HBO Nordic), Nicole Kidman, Alexander Skarsgård och Laura Dern var klara vinnare.

”The handmaid’s tale” (HBO Nordic) tog hem bästa drama och huvudroll för Elisabeth Moss, även det en lågoddsare. De flesta hade också tippat uppstickaren ”The marvelous mrs Maisel” (Amazon) med Rachel Brosnahan i komedikategorin. Aziz Ansari (”Master of none”), Ewan McGregor (”Fargo”) och Sterling K Brown (”This is us”) var de enda udda fåglarna i sammanhanget, även om Browns vinst inte heller kom som någon större chock.

Personligen tycker jag att det var synd att de smått geniala komediserierna ”Smilf” och ”Better things” blev utan pris. Och Kyle MacLachlan! Fantastisk i tre roller i märkliga ”Twin Peaks: The return”.

Golden Globe har ju också en filmsektion där ”Three billboards outside Ebbing, Missouri” blev kvällens stora vinnare. Bra film, även om min stora favorit ”Call me by your name” blev helt utan pris. Buhu. Synd också att ”Get out” inte fick något erkännande, även om ”Lady bird” var en värdig vinnare i komedi/musikal-kategorin.

Det lite mer grumliga eftersnacket handlar om viss dubbelmoral på galan – att några av de som hyllades och prisades och hade på sig ”Time’s up”-pins på kavajslaget själva har anklagats för olika typer av oegentligheter. Kanske kommer det ett bakslag där framöver.

 

 

Gilla Tv-koll på Facebook här!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB