Startsida / Inlägg

Svensktoppen: Fem nya program som gör den svenska tv-våren roligare

av Karolina Fjellborg
Pär Lernström i "Hälsningar från". Foto: TV4.
Pär Lernström i ”Hälsningar från”. Foto: TV4.

 

Den svenska tv-våren innehåller, som vanligt, en hel del skåpmat. Men också ett och annat nytt format som känns rätt så kul.
Här är mina fem förhandsfavoriter:

 
1. ”Hälsningar från”, TV4

Pär Lernström leder det här programmet där en känd svensk person får åka tillbaka till året då hen var tolv år gammal, tillsammans med sin familj.
Under några dagar ska de bo, umgås, äta och leva som man gjorde då. Hemmet de ska bo i är inrett à la dåtidens standard, och transportmedel, hår, kläder, mat, tv-program och så vidare är hämtat från det aktuella året.
Visst låter det lite som en upprepning av något vi redan har sett i SVT, men exekutiv producent på produktionsbolaget Nexiko är just ”Historieätarna”-mästern Karin af Klintberg, så jag räknar med att det här blir både roligt och folkbildande.
Premiärdatum okänt.

 

 

Foto: Kanal 5.
Foto: Kanal 5.

2. Carina Bergs och Christine Meltzers nya, Kanal 5

Radarparet Carina Berg och Christine Meltzer har gjort flera resor i Kanal 5, men den vi ska få se dem göra den här våren – genom kvinnohistorien – låter som den klart mest intressanta hittills.
De ska alltså ta reda på hur ”svenska kvinnor har levt och verkat ur ett historiskt perspektiv”, med avstamp i ämnen som sport och fritid, kropps- och skönhetsideal, äktenskap och kärleksliv samt brott och straff.
En serie som inte kunde komma lägligare, och känns extremt angelägen med tanke på hur löjligt mansfixerad historiebeskrivningen är och alltid har varit.
Karin af Klintberg är exekutiv producent även här, så grattis oss.
Premiärdatum okänt, och titeln är hemlig till nästa vecka.

 

 

Foto: TV4.
Foto: TV4.

3. ”Stjärnornas stjärna”, TV4

TV4 har snott en av mina absoluta favoriter – den inte så ödmjuka multitalangen Petra Mede (som även är aktuell som Guldbaggegalans konferencier och i säsong två av ”Bonusfamiljen”) från SVT till nya lördagsunderhållningen ”Stjärnornas stjärna”.
En direktsänd musikunderhållning där åtta (ännu ej namngivna) artister tolkar kända hits från helt andra musikstilar än de är vana vid (TV4 lovar bland annat country, hårdrock, opera och latin). Två fasta experter och gästande coacher ger feedback och tycker till, men det är tittarna som röstar.
Varje vecka åker en artist ut, tills bara en – ”stjärnornas stjärna” – återstår.
En hybrid av ”Så mycket bättre” och typ ”Let’s dance”/”Körslaget”, som borde kunna innebära fullt anständig familjeunderhållning.
Premiärdatum okänt – men man får väl utgå ifrån att TV4 inte lägger programmet mot SVT:s ångvält Melodifestivalen, som rullar från den 3 februari till och med den 10 mars.

 

 

Foto: SVT.
Foto: SVT.

4. ”I dag om ett år”, SVT

Pernilla Månsson Colt är programledare för det här programmet om förändringar och drömmar, som är baserat på brittiska ”This time next year”.
Programmet består av två olika delar som är inspelade med ett års mellanrum. I den första delen gör deltagaren entré genom studions ” i dag-dörr”, för att berätta om hur han eller hon vill förändra sitt liv inom de närmaste tolv månaderna.
I den andra delen kliver samma person in genom ”om ett år-dörren” (då har det bara gått några minuter för oss tittare, men alltså ett år för deltagaren), för att berätta om hur det gick med vad det nu var han eller hon skulle lyckas med.
Premiär i början av mars.

 

 

Foto: TV3.
Foto: TV3.

5. ”Are you the one – Sverige”, TV3

Det är mycket dejting-tv just nu, och här kommer ännu ett bidrag till genren.
20 singlar som har genomgått ”grundliga tester och intervjuer” bor tillsammans i en lyxig kåk i Thailand. I gruppen har alla en ”perfekt matchning” – men ingen av dem vet vem som är vems.
Genom att umgås, tävla och gå på dejter ska de försöka lista ut vem de hör ihop med, och frågan är alltså om de faller för ”rätt” person. Om alla lyckas med sina matchningar (vilket låter osannolikt) får de dela på en miljon kronor.
”Paradise hotel” möter ”Gift vid första ögonkastet”, typ. Ingen lär bli vare sig stadgad eller rik (en miljon kanske låter mycket men borde bli cirka 35 000 per skalle efter skatt), men formatet, som kommer från MTV, skulle kunna gå bra för TV3.
Martin Björk programleder.

Premiärdatum okänt.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB